UML-sjablonen

Voorbeelden en templates van UML-diagrammen

Leestijd: ongeveer 4 min

In al onze gesprekken met softwareontwikkelaars ontdekten we een rode draad: niemand maakt graag documentatie. UML-diagrammen kunnen ontzettend handig zijn om nieuwe medewerkers in te werken of om broncode te raadplegen tijdens de implementatie. Maar ze raken snel verouderd en het kost uren om ze te maken. Tenzij je een UML-diagramtool zoals Lucidchart gebruikt.

We hebben UML templates gemaakt voor drie soorten structurele UML-diagrammen (klasse-, componenten- en objectdiagrammen) en drie soorten UML-gedragsdiagrammen (activiteiten-, sequence- en usecasediagrammen). Kies een sjabloon om je systemen sneller dan ooit te documenteren.

Lees meer over de 13 soorten UML-diagrammen.
Meer informatie

Sjablonen voor klassediagrammen
Sjablonen voor componentendiagrammen
Sjablonen voor objectdiagrammen
Sjablonen voor activiteitendiagrammen
Sjablonen voor sequencediagrammen
Sjablonen voor usecasediagrammen

Sjablonen voor UML klassendiagrammen

Het klassendiagram is een van de meest gebruikte UML-diagrammen, zoals uitgebreid wordt uitgelegd in onze gids over klassendiagrammen. Softwareontwikkelaars en zakelijke professionals gebruiken vaak klassendiagrammen om de structuur van bepaalde systemen te beschrijven, omdat die de diverse klassen, attributen, bewerkingen en relaties tussen objecten duidelijk weergeven.

In onze UML voorbeelden hieronder zie je dat in de eerste rij van elke klassevorm de naam vermeld wordt, in de tweede rij elk attribuut van de klasse op een aparte regel staat en de derde rij elke bewerking op een aparte regel weergeeft. Vervolgens worden aanvullende UML-symbolen gebruikt om de verschillende interacties en objecten binnen het proces te modelleren.

voorbeeld klassediagram online winkelen
UML-klassendiagram voor online shoppen (klik op de afbeelding om online aan te passen)
sjabloon voor UML-klassediagram voor domeinmodellen
UML-klassendiagram voor domeinmodellen (klik op de afbeelding om online aan te passen)
sjabloon voor UML-klassediagram voor bibliotheekbeheersystemen
UML-klassendiagram voor bibliotheekbeheersystemen (klik op de afbeelding om online aan te passen)

Sjablonen voor component diagrammen

Component diagrammen in UML lijken erg op klassendiagrammen. Zowel componenten- als klassendiagrammen tonen de structurele relatie van softwaresystemen en hun elementen, maar componenten diagrammen vereenvoudigen doorgaans de interacties binnen complexere systemen. De componenten waaruit dit type diagram bestaat, zijn modulaire onderdelen van het systeem die inherent vervangbaar zijn. Diagrammen zijn op deze manier gestructureerd zodat de componenten indien nodig gemakkelijk kunnen worden vervangen.

Onderstaande voorbeelden van UML componentendiagrammen tonen de structurele relaties tussen componenten in een webwinkelsysteem, een bibliotheekbeheersysteem en een geldautomaatsysteem. De verbonden cirkels, of 'lolly'-symbolen, vertegenwoordigen realisatierelaties binnen de systemen. Bekijk onze voorbeelden hieronder en duik in onze gids over componentendiagrammen voor meer informatie over componentendiagrammen.

voorbeeld component diagram online shoppen
UML-component diagram voor online shoppen (klik op de afbeelding om online aan te passen)
sjabloon voor UML-component diagram voor bibliotheekbeheersystemen
UML-component diagram voor bibliotheekbeheersysteem (klik op de afbeelding om online aan te passen)
Sjabloon voor UML-component diagram voor geldautomaat
UML-component diagram voor geldautomaat (klik op de afbeelding om online aan te passen)

Sjablonen voor UML objectdiagrammen

Een object diagram in UML lijkt op een klassendiagram omdat het gericht is op de attributen van een klassendiagram en hoe deze objecten met elkaar in verband staan. In onderstaand voorbeeld van een sjabloon voor een geldautomaat tonen de klassetitels het soort kaart, het type rekening of de handeling van de klant. Alle klassenattributen zijn uniek. In dit geval heeft de kaart een specifiek nummer en pincode, hebben de rekeningen en machines hun eigen specifieke nummers en bedragen, en hebben acties specifieke transactienummers.

Zie onze gids over object diagrammen voor meer informatie. Onze andere UML voorbeelden van object diagrammen laten zien dat deze UML-diagrammen niet beperkt zijn tot banksystemen. Probeer er eens een uit.

Sjabloon voor object diagram voor geldautomaat
UML-object diagram voor geldautomaat (klik op de afbeelding om online aan te passen)
voorbeeld UML-object diagram voor relaties
UML-object diagram voor relaties (klik op de afbeelding om online aan te passen)
Voorbeeld UML-object diagram voor inloggen
UML-object diagram voor inloggen (klik op de afbeelding om online aan te passen)

Sjablonen voor UML activiteitendiagrammen

Activiteiten diagrammen in UML vormen een belangrijke subset van gedragsdiagrammen. Ze geven de functionaliteiten van de verschillende activiteiten en stromen in bedrijfsprocessen en softwaresystemen weer. Met UML-specifieke symbolen breng je het startpunt, het eindpunt en alle samenvoegingen en interacties tussen je processtroom in kaart brengen. Zie onze gids over activiteiten diagrammen voor meer informatie.

sjabloon voor UML-activiteitendiagram voor online shoppen
UML-activiteitendiagram voor online shoppen (klik op de afbeelding om online aan te passen)
sjabloon voor UML-activiteitendiagram voor bibliotheekbeheersystemen
UML-activiteitendiagram voor bibliotheekbeheersysteem (klik op de afbeelding om online aan te passen)
sjabloon voor UML-activiteitendiagram voor geldautomaat
UML-activiteitendiagram voor geldautomaat (klik op de afbeelding om online aan te passen)

Sjablonen voor UML-sequence diagrammen

Veel projectmanagers en ontwikkelaars gebruiken sequence diagrammen in UML om een beter idee te krijgen van de manier waarop taken binnen een project functioneren, elkaar overlappen en tussen objecten of componenten bewegen. Maak sequence diagrammen om interacties tussen objecten en de volgorde waarin die interacties plaatsvinden weer te geven.

Meer informatie vind je in onze volledige gids over sequence diagrammen. Onderstaande voorbeelden hebben betrekking op UML-sequence diagrammen, maar Lucidchart biedt ook de vormen en functies die je nodig hebt om sequence diagrammen op basis van code te modelleren.

(PS: Je kunt nog meer tijd besparen als je UML-sequence diagrammen genereert op basis van tekstopmaak in Lucidchart. Meer informatie over deze functie.)

sjabloon voor UML-sequencediagram voor online shoppen
UML-sequence diagram voor online shoppen (klik op de afbeelding om online aan te passen)
sjabloon voor UML-sequencediagram voor bibliotheekbeheersystemen
UML-sequence diagram voor bibliotheekbeheersysteem (klik op de afbeelding om online aan te passen)
Sjabloon voor UML-sequencediagram voor geldautomaat
UML-sequence diagram voor geldautomaat (klik op de afbeelding om online aan te passen)

Sjablonen voor UML usecasedia grammen

Met een UML-use case diagram maak je een globaal overzicht van de relatie tussen use cases, de betreffende actoren en de uitgevoerde systemen. Zie onze gids over use case diagrammen voor meer informatie over de voordelen van use case diagrammen en de bijbehorende vormen.

Zoals je in onderstaande voorbeelden kunt zien, worden use cases weergegeven met ovale vormen. De lijnen laten vervolgens zien op welk punt een actor deelneemt en communiceert met zijn of haar overeenkomstige use case. Je kunt zien waar elke actor binnen het hele proces betrokken of uitgesloten is. Zo moet een vrachtwagenchauffeur in een van de voorbeelden informatie over de locatie hebben, maar hoeft hij of zij niet betrokken te worden bij andere onderdelen van het proces binnen een succesvol inventarissysteem.

Sjabloon voor UML-use case diagram inventaris
UML-use case diagram voor inventaris (klik op de afbeelding om online aan te passen)
voorbeeld use case diagram online shoppen
UML-use case diagram voor online shoppen (klik op de afbeelding om online aan te passen)
UML-sjabloon voor use case diagram vliegtickets reserveren
UML-use case diagram voor reserveren vliegtickets (klik op de afbeelding om online aan te passen)

UML-diagrammen lijken misschien ingewikkeld, maar het maken ervan hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Klik op een van bovenstaande sjablonen om aan de slag te gaan.

doe je het gemakkelijk samen.
Meer informatie

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

Meld je gratis aan

Nu populair

how to make a flowchart in google docsStroomdiagram maken in Google Docs

Over Lucidchart

Lucidchart is de intelligente diagramtoepassing waarmee teams complexe dingen helder kunnen maken, hun inzichten kunnen afstemmen en sneller aan de toekomst kunnen bouwen. Met deze intuïtieve, cloudgebaseerde oplossing kan iedereen visueel werken en in realtime samenwerken bij het bouwen van stroomdiagrammen, mockups, UML-diagrammen en meer.

Lucidchart is het meest populaire online alternatief voor Visio en wordt in meer dan 180 landen gebruikt door miljoenen gebruikers, van verkoopmanagers die doelorganisaties in kaart brengen tot IT-managers die hun netwerkinfrastructuur visueel willen presenteren.

Gerelateerde berichten:

Maak sneller diagrammen door automatiseren met Lucidchart

automatisch diagrammen maken

How Lucidites Use Lucidchart: Diagrams for Engineering

engineering diagrams

Aan de slag

  • Prijzen
  • Individueel
  • Team
  • Enterprise
  • Contact met sales
PrivacyJuridischCookies

© 2023 Lucid Software Inc.