automatisch diagrammen maken

Maak sneller diagrammen door automatiseren met Lucidchart

Leestijd: ongeveer 7 min

Bij Lucidchart vinden we dat visueel werken niet meer werk zou moeten betekenen. Daarom zijn we altijd op zoek naar nieuwe manieren om op basis van bestaande gegevens automatisch interessante visuals te genereren. Zo verleggen we de grenzen om je te helpen een deel van je werk te automatiseren:

Gegevens koppelen
Organigrammen
Mindmaps en sticky notes
Cloudarchitectuurdiagrammen
Verkoopaccountkaarten
UML-volgordediagrammen
ER-diagrammen

Let op: voor de functies die in dit artikel worden genoemd, heb je een betaald Lucidchart-account nodig. Als je momenteel een gratis gebruiker bent of je nog niet hebt geregistreerd, bekijk dan onze prijzenpagina om aan de slag te gaan met een gratis proefperiode en je werk te automatiseren.

Voorkom dubbele gegevensinvoer met gegevenskoppeling

Je hoeft niet langer extra werk te verrichten om gegevens zowel in Excel als diagrammen bij te werken. Met gegevenskoppeling kun je live gegevens uit Google Spreadsheets of gegevens uit een CSV-bestand koppelen aan specifieke vormen in diagrammen, zodat je gegevens niet twee keer hoeft in te voeren.

Het koppelen van gegevens aan diagrammen is eenvoudig. Ga nu aan de slag met ons interactieve sjabloon als visuele stapsgewijze handleiding:

voorbeeld gegevenskoppeling
Klik om aan de slag te gaan met het koppelen van gegevens

Of volg deze eenvoudige stappen:

 1. Klik op Bestand > Gegevens importeren of klik rechts in de editor op 'Gegevens koppelen'.
 2. Volg de aanwijzingen om een Google Spreadsheets- of CSV-bestand te selecteren.
 3. Sleep een nieuwe rij gegevens of een afzonderlijke cel met gegevens naar het lege canvas om een nieuwe vorm aan te maken.

Door gegevens aan diagrammen te koppelen, houd je meer tijd over voor belangrijkere dingen op je to-dolijst.

Organigrammen automatisch invullen

Het maken van een organigram hoeft niet veel tijd meer te kosten, zoals vroeger. Zeker het herschikken van een organigram na een promotieronde. In plaats daarvan kun je een CSV uploaden of gegevens uit apps zoals BambooHR meteen in Lucidchart importeren. Ons platform organiseert elke rol automatisch binnen een hiërarchie.

Deze sjabloon is een goede plek om te beginnen:

voorbeeld van een organigram

Of volg deze eenvoudige stappen:

 1. Selecteer 'Gegevens importeren' in de vormbibliotheek voor organigrammen of klik op Bestand > Gegevens importeren > Organigram.
 2. Kies een CSV-, Google Spreadsheets- of Excel-bestand om te uploaden, of kopieer en plak gegevens vanuit een spreadsheetprogramma zoals Google Spreadsheets of Excel. Je kunt zelfs gegevens uit BambooHR importeren. Nadat je gegevens zijn toegevoegd, kun je deze naar behoefte opmaken met vooraf ingestelde of aangepaste velden.
 3. Klik als je klaar bent met opmaken op 'Voltooien'.

Hoewel organigrammen meestal worden gebruikt om de bedrijfshiërarchie te visualiseren, kun je met Groepsweergave werknemerspecifieke gegevens opslaan en visualiseren, zoals telefoonnummers, locatie of scrumteam. Met Groepsweergave kun je je organigram ordenen op niet-hiërarchische factoren om meer inzicht in werknemers te krijgen. 

Als je je organigram hebt aangemaakt of bijgewerkt, kun je dit eenvoudig delen met je team, zodat iedereen snel en gemakkelijk toegang krijgt tot de informatie. Het geautomatiseerd aanmaken van organigrammen kan veel tijd en moeite besparen bij het afstemmen.

Visueel brainstormen met mindmaps en sticky notes

Een mindmap is een krachtig hulpmiddel om ideeën snel te visualiseren. Met Lucidchart kun je een lijst of overzicht van ideeën met bullets points importeren om automatisch een mindmap te maken. Je kunt je mindmap ook exporteren naar een lijst met bullets voor later gebruik. Volg deze eenvoudige stappen om de importeerfunctie voor mindmaps te gebruiken:

 1. In uw toolbox van Lucidchart selecteert u “Importeren”, vanuit de vormbibliotheek voor mindmapping.
 2. Kopieer en plak uw overzicht in het tekstveld.
 3. Klik op "Mindmap importeren".

Gebruik mindmaps om ideeën concreet te maken en nog sneller te gebruiken voor projecten. Met Lucidchart is dat een fluitje van een cent.

Je kunt ideeën ook omzetten in een digitaal whiteboard met Lucidcharts importeerfunctie voor sticky notes. Typ hiervoor gewoon je lijst met ideeën in Lucidchart of importeer een CSV- of TXT-bestand om voor elk idee een sticky note te maken. Nu kun je sticky notes over het whiteboard verplaatsen en ordenen. 

 

Cloudarchitectuurdiagrammen automatisch genereren

Of je nu PCI-compliance wilt documenteren of wilt overstappen naar de cloud: cloudarchitectuurdiagrammen worden snel rommelig. Onze engineers waren het gedoe beu, dus bouwden ze een tool die de wrijving wegneemt en het diagram automatisch genereert.

Met Lucidscale kun je je cloudarchitectuur gewoon importeren om diagrammen voor AWS, GCP en Azure te genereren. Je kunt je volledige cloudarchitectuur visualiseren, inclusief VPC's, beschikbaarheidszones, subnetten en individuele bronnen, zodat iedereen in je organisatie het cloudnetwerk kan begrijpen, optimaliseren en beheren met actuele, nauwkeurige diagrammen. 

Wil je kleinere diagrammen voor specifieke doeleinden maken? Lucidchart biedt aangepaste vormbibliotheken voor AWS, GCP en Azure die de juiste vormtypen, namen en relaties tussen componenten bevatten. 

Je diagram wordt ondersteund door metadata van je cloudprovider, zodat je kunt filteren, weergaven kunt opslaan, onnodige details kunt verwijderen en toegang krijgt tot de informatie die ertoe doet. Zorg voor duidelijke communicatie met stakeholders om een juiste implementatie te garanderen en problemen snel op te lossen. 

Accountkaarten maken op basis van Salesforce-contactpersonen

Door accountkaarten te maken met Lucidchart, kun je in real time samenwerken en afstemmen met je salesteam om sneller grotere deals te sluiten. Blijf op de hoogte van prospects door Salesforce-contactpersonen in Lucidchart te importeren, zodat je team altijd op het juiste moment met de juiste mensen in gesprek gaat. 

Volg deze stappen om Salesforce-contactpersonen te importeren en een accountkaart te maken: 

 1. Open je account in Salesforce. 
 2. Klik op het pictogram 'Lucidchart-accountkaart' in de linkerbovenhoek. Er wordt een Lucidchart-tabblad geopend. 
 3. Sleep contactpersonen vanuit het linkerpaneel, voeg rollen toe en teken lijnen om de bedrijfshiërarchie en verbindingen tussen contactpersonen weer te geven.

Lucidchart Sales Solution

 

Gemakkelijk UML-volgordediagrammen maken

Als essentiële tool voor UML-diagrammen is Lucidchart voorzien van een editor voor de opmaak van UML-volgordediagrammen. Deze maakt automatisch UML-volgordediagrammen vanuit tekst, wat drie keer sneller is dan handmatig. Je hoeft dus nooit meer elke afzonderlijke vorm te verslepen om een diagram in elkaar te zetten. Automatiseer UML-volgordediagrammen met deze sjabloon die je door het proces leidt:

Voorbeeld van UML-volgordeopmaak
Klik om onze gids te bekijken voor UML-volgordeopmaak

Of volg deze eenvoudige stappen:

 1. Maak een nieuw Lucidchart-document.
 2. Klik op 'Meer vormen'.
 3. Open de vormbibliotheek voor UML-volgordediagrammen.
 4. Selecteer 'Opmaak gebruiken'.
 5. Voer de opmaak in het dialoogvenster in om binnen enkele seconden een professioneel volgordediagram te maken.

Onze opmaak volgt industrienormen, dus het maken van diagrammen is eenvoudig en efficiënt. Als je je diagram wilt bewerken, klik je gewoon op de knop 'Opmaak gebruiken' om de nodige aanpassingen aan markeringen te doen. Nadat je volgordediagram is gegenereerd, kun je dit aanpassen met de gebruiksvriendelijke opmaakmogelijkheden van Lucidchart. Als je liever slepen en neerzetten gebruikt, kun je altijd onze vormbibliotheek voor UML-volgordediagrammen gebruiken.

Entiteit-relatiediagrammen automatiseren door naar SQL te importeren of exporteren

Lucidchart is een krachtige tool voor ER-diagrammen waarmee je een create statement kunt maken in Lucidchart en exporteren naar een DBMS naar keuze. Gebruik onze ERD-vormbibliotheek of importeertool voor ER-diagrammen en pas je diagram naar wens aan voordat je dit exporteert. Je kunt aparte tabellen of een hele pagina exporteren. Je kunt deze sjabloon gebruiken als een interactieve tutorial:

Voorbeeld ER-diagram
Klik voor onze gids voor ERD importeren en exporteren

Of volg deze stappen:

Een enkele tabel exporteren:

 1. Klik op de vorm en selecteer 'ERD exporteren' in de geavanceerde vormbalk. 
 2. Er verschijnt een dialoogvenster. Kies je DBMS uit de lijst. Het onderstaande tekstveld geeft het juiste create statement.

Uw hele pagina exporteren:

 1. Klik in de vormbibliotheek Entiteit-relatie in de linkertoolbox op de knop 'Exporteren'.
 2. Er verschijnt een dialoogvenster. Kies je DBMS uit de lijst. Het onderstaande tekstveld geeft het juiste create statement voor de gehele pagina.

In Lucidchart kun je ook de schema's importeren uit Salesforce om een Salesforce-schema te visualiseren als ER-diagram voordat je het implementeert.

Wat je rol ook is, Lucidchart is een krachtige oplossing voor het automatiseren van visuele documentatieprocessen. Met automatische gegevenskoppeling, automatische generatie van organigrammen, mindmaps, importeren van AWS-architectuur, UML-volgordeopmaak en het importeren en exporteren van ER-diagrammen houd je meer tijd over voor het oplossen van belangrijke problemen.

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

Meld je gratis aan

Nu populair

how to make a flowchart in google docsStroomdiagram maken in Google Docs

Over Lucidchart

Lucidchart is de intelligente diagramtoepassing waarmee teams complexe dingen helder kunnen maken, hun inzichten kunnen afstemmen en sneller aan de toekomst kunnen bouwen. Met deze intuïtieve, cloudgebaseerde oplossing kan iedereen visueel werken en in realtime samenwerken bij het bouwen van stroomdiagrammen, mockups, UML-diagrammen en meer.

Lucidchart is het meest populaire online alternatief voor Visio en wordt in meer dan 180 landen gebruikt door miljoenen gebruikers, van verkoopmanagers die doelorganisaties in kaart brengen tot IT-managers die hun netwerkinfrastructuur visueel willen presenteren.

Gerelateerde berichten:

10 Lucidchart features to increase productivity

Lucidchart shortcuts

8 reasons why Lucidchart is the perfect Microsoft Visio® replacement

visio vs lucidchart

Aan de slag

 • Prijzen
 • Individueel
 • Team
 • Bedrijf
 • Contact met sales
PrivacyJuridischCookies

© 2023 Lucid Software Inc.