vaardigheden scrummaster

Wat doet een scrum master? Taken, rollen & verantwoordelijkheden uitgelegd

Leestijd: ongeveer 8 min

Volgens het 12e jaarlijkse State of Agile Report gebruikt 56% van de bedrijven scrum als hun Agile-methode. Naarmate dit percentage blijft stijgen en Agile steeds populairder wordt, is de kans groot dat de vraag naar scrummasters ook zal toenemen.

Ter herinnering: de scrummethode is een werkwijze binnen de Agile-softwareontwikkeling die inhoudt dat een ontwikkelteam doelen stelt voor het leveren van nieuwe softwarefuncties in duidelijk omlijnde, iteratieve cycli. In elke iteratie van twee tot vier weken levert het team kleine maar significante onderdelen van het totale project.

Lijkt het je leuk om scrummaster te worden of wil je zorgen dat jouw scrumteam de best practices naleeft? Hier lees je over de belangrijkste vaardigheden die een scrummaster moet hebben en de verantwoordelijkheden die bij deze rol komen kijken. 

scrum master roles and responsibilities
Scrum master roles and responsibilities (Click on image to modify online)

Wat is een scrummaster?

Even ter herinnering: de scrummethode is een werkwijze binnen de Agile-softwareontwikkeling die inhoudt dat een ontwikkelteam doelen stelt voor het leveren van nieuwe softwarefuncties in duidelijk omlijnde, iteratieve cycli. In elke iteratie van twee tot vier weken levert het team kleine maar significante onderdelen van het totale project.

Een scrummaster is een facilitator die ervoor zorgt dat het scrumteam zich houdt aan de afgesproken processen. De scrummaster is daarnaast verantwoordelijk voor het wegnemen van obstakels en afleidingen die het behalen van doelen kunnen verhinderen, en treedt op als contactpersoon tussen het scrumteam en de personen of teams daarbuiten.

Scrum master taken: 5 hoofdtaken van iedere scrummaster

Ondanks het woord 'master' in de naam heeft de scrummaster niet de leiding over het project of het ontwikkelteam. In plaats daarvan werkt een scrummaster samen met de product owner en het scrumteam om processen te verfijnen en te verbeteren waar dat zinvol is.

De rol van de scrummaster kan onder andere de volgende verantwoordelijkheden omvatten.

1. Teamleden coachen

De scrummaster zorgt ervoor dat teamleden goed worden getraind en bekend zijn met Agile-processen. Ook zorgt de scrummaster dat alle teamleden hun rol kennen, dat ze zich verantwoordelijk voelen voor het project, dat processen gevolgd worden en dat teams zelfsturend zijn.

2. Dagelijkse stand-upvergaderingen organiseren

Daily scrums, ook wel stand-ups, zijn vergaderingen van maximaal een kwartier waarin elk teamlid de kans krijgt om deze vragen te beantwoorden:

 • Wat heb je gisteren gedaan?
 • Wat ga je vandaag doen?
 • Tegen welke obstakels loop je aan?

Soms wordt teamleden gevraagd in te schatten hoeveel tijd ze nodig hebben om bepaalde taken te voltooien. De scrummaster organiseert deze vergadering, houdt de voortgang van het team bij en constateert eventuele obstakels die het voltooien van taken kunnen verhinderen.

De scrummaster zorgt ervoor dat alle teamleden, inclusief thuiswerkers, aan deze dagelijkse vergadering kunnen deelnemen. Ook zorgt de scrummaster dat iedereen gefocust blijft en dat de vergadering niet uitloopt.

3. De product owner helpen met de backlog

De product owner is verantwoordelijk voor het aanmaken en bijhouden van de productbacklog. De productbacklog is een lijst van al het werk dat het team moet verrichten. De scrummaster helpt de product owner met het bijhouden en verfijnen van de productbacklog aan de hand van de informatie die voortkomt uit de dagelijkse stand-upvergaderingen.

De productbacklog is een dynamisch document dat steeds wordt aangepast aan de huidige status en vereisten. De scrummaster kan hierbij helpen door vergaderingen te plannen en user stories te schrijven.

voorbeeld productbacklog
Voorbeeld productbacklog (klik op de afbeelding om online te wijzigen)

4. Obstakels wegnemen

Om te zorgen dat het team gefocust blijft op de taken die tijdens elke iteratie moeten worden uitgevoerd, is de scrummaster alert op afleidingen en obstakels die de voortgang kunnen belemmeren.

Als teamleden bijvoorbeeld te veel tijd kwijt zijn aan onbelangrijke vergaderingen, kan de scrummaster samen met de organisators van de vergaderingen bepalen wie er echt aanwezig moet zijn. Of als er van te veel kanten aan een teamlid wordt getrokken en deze persoon binnen meerdere teams taken krijgt toegewezen, kan de scrummaster samen met de product owners en andere stakeholders de werklast herverdelen.

5. Training geven in de principes en best practices van scrum

Om vertragingen te voorkomen, heeft de scrummaster de belangrijke taak om als mentor of docent op te treden en nieuwe werknemers en teamleden soepel in te werken. 

Als docent zorgt de scrummaster dat nieuwe teamleden de reikwijdte en visie van een product begrijpen, dat ze de theorie achter scrum begrijpen en dat ze zich houden aan de regels en best practices. De scrummaster leert het team zelfstandig te werken en gefocust te blijven.

Personeelsbeheer behoort niet tot de kwalificaties van de scrummaster. Ook wordt de scrummaster niet individueel verantwoordelijk gehouden voor de resultaten van het project; die verantwoordelijkheid draagt het hele team gezamenlijk.

Kwalificaties in de functiebeschrijving voor de rol van scrum master

Ben jij geschikt voor een carrière als scrummaster? Veel bedrijven noemen in hun functiebeschrijving voor scrummasters de volgende vereisten:

Zorg voor de vereiste opleiding en ervaring

Volgens de meeste vaardigheden- en functieomschrijvingen moeten sollicitanten ten minste in het bezit zijn van een bachelordiploma in informatica of een gerelateerd vakgebied om scrummaster te kunnen worden. Daarnaast moet je enige ervaring hebben als Agile-softwareontwikkelaar. 

Ontwikkel uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden 

Een van de belangrijkste vaardigheden van een scrummaster is communiceren. In je rol als scrummaster ben jij het belangrijkste aanspreekpunt voor projecteigenaars en andere belangrijke stakeholders. Als je geen goede mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden hebt, of als je het lastig vindt om een-op-een of in een groep met mensen te praten, is deze baan misschien niet voor jou geschikt. 

Onthoud dat visuals, zoals scrum boards en burndowndiagrammen, je kunnen helpen om effectief samen te werken met teamleden en te rapporteren aan belangrijke stakeholders.

Overweeg certificering voor Agile-scrummasters

Hoewel sommige bedrijven vereisen dat je speciale certificeringscursussen volgt om scrummaster te worden, is dit niet altijd nodig. Maar als je naar een functie als scrummaster solliciteert, kan een certificaat je wel een voorsprong geven ten opzichte van andere kandidaten. 

Andere eigenschappen van een succesvolle scrummaster zijn bijvoorbeeld het vermogen om effectief te communiceren en processen te verbeteren, organiseren, motiveren en beheren. Of je nu wel of niet als scrummaster aan de slag gaat, dit zijn allemaal vaardigheden die je in vrijwel elke sector hogerop kunnen helpen.

Scrum master salaris: wat verdient een scrummaster?

Zoals in de meeste geschoolde functies zal je salaris als scrummaster afhangen van de sector, je locatie en je ervaring. In 2019 ligt het salaris van een scrummaster volgens PayScale.com tussen de $ 61.000 en $ 123.000 met een mediaan van $ 90.560.

Met certificering als scrummaster kun je je kans op een beter betaalde baan vergroten, omdat je hiermee bewijst dat je over de juiste vaardigheden beschikt.

Zo kun je gecertificeerd scrummaster worden

Scrum is een flexibele en aanpasbare Agile-methode die gericht is op bottom-upmanagement in plaats van top-downmanagement. Daarom is er binnen scrumteams geen aangewezen leider. De teams sturen zichzelf door samen doelen te stellen en elkaar te helpen om die doelen te bereiken.

Omdat scrum flexibel is, zijn er verschillende programma's waar je uit kunt kiezen als je een certificaat wilt behalen. Elk programma geeft een eigen draai aan de vereisten en de cursusinhoud. Bij sommige aanbieders moet je een tweedaagse trainingscursus bijwonen, bij andere volg je de training flexibel online. Bij alle programma's moet je een test afleggen om een certificaat te behalen.

Certificeringscursussen voor scrummasters

De meeste bedrijfsexperts raden aan om Certified ScrumMaster® of Professional Scrum Master™ I (PSM I) te worden. Deze twee programma's worden door vacaturehouders en HR-professionals hoger gewaardeerd.

Naast de basiscertificeringen voor scrummasters bieden veel programma's ook hogere niveaus aan, zoals PSM II en PSM III. Deze certificeringen bouwen voort op de voorgaande niveaus om je een dieper inzicht te geven in de toepassingen van scrum. Daarnaast is er een hele reeks andere certificeringsprogramma's op het gebied van scrum die mogelijk interessant voor je zijn. Bijvoorbeeld:

 • Scrum product owner
 • Scrum-ontwikkelaar
 • Scrum-professional
 • Scrum-trainer
 • Scrum-coach

Certificering als scrummaster in een of meer van deze disciplines kan je carrière vooruithelpen en leiden tot significante salarisverhogingen. De kansen zijn legio en de keuze is aan jou.

De scrummaster is ervoor verantwoordelijk dat het project soepel verloopt binnen de richtlijnen van de scrummethode. Als je deze tips toepast en aan de slag gaat met de benodigde vereisten, ben je goed op weg om meesterlijk te leren scrummen.

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

Gratis registreren

Nu populair

The 4 Phases of the Project Management Life CycleDe 4 fasen van projectmanagement

Over Lucidchart

Lucidchart is de intelligente diagramtoepassing waarmee teams complexe dingen helder kunnen maken, hun inzichten kunnen afstemmen en sneller aan de toekomst kunnen bouwen. Met deze intuïtieve, cloudgebaseerde oplossing kan iedereen visueel werken en in realtime samenwerken bij het bouwen van stroomdiagrammen, mockups, UML-diagrammen en meer.

Lucidchart is het meest populaire online alternatief voor Visio en wordt in meer dan 180 landen gebruikt door miljoenen gebruikers, van verkoopmanagers die doelorganisaties in kaart brengen tot IT-managers die hun netwerkinfrastructuur visueel willen presenteren.

Gerelateerde berichten:

Wat doet een productowner: 7 belangrijke taken

rollen en taken van product owners

Aan de slag

 • Prijzen
 • Individueel
 • Team
 • Bedrijf
 • Contact met sales
PrivacyJuridischCookies

© 2023 Lucid Software Inc.