Cloudarchitectuur

Een hybride cloud strategie opstellen

Leestijd: ongeveer 8 min

Onderwerpen:

  • Ingenieur

Hybride cloudomgevingen gaan gepaard met enkele specifieke voordelen en uitdagingen voor organisaties. Zodra je aan de planning van je cloudarchitectuur begint, moet je kiezen tussen een privé-, een openbare of een hybride cloud. 

Kijk naar de behoeften van je organisatie op het vlak van cloudarchitectuur om de beste strategie te bepalen en je plan stap voor stap te implementeren. 

De basisprincipes van de cloudarchitectuur

De cloudarchitectuur omvat de software, databases, applicaties en andere componenten die ervoor zorgen dat je organisatie voordeel kan halen uit de cloud en de bedrijfsdoelen kan bereiken. Deze componenten van je cloudcomputingomgeving zijn met elkaar verbonden door directe en indirecte interacties.

Je cloudstrategie bepalen

Hier volgen enkele belangrijke overwegingen als we het hebben over de cloudarchitectuur: 

  • Openbare cloud: als je al een openbare cloudprovider hebt, zoals AWS, GCP of Azure, kun je daar een privécloud aan toevoegen en zo kiezen voor een hybride strategie. Een reden hiervoor zou de behoefte aan meer beveiliging (van de workloads waarvoor je de privécloud gaat gebruiken) kunnen zijn. 
  • Privécloud: als je een privécloud hebt en beheert, wil je misschien gebruikmaken van de openbare cloud om extra flexibel te zijn en de kosten te verlagen. 

Vaak worden hybride cloudstrategieën toevallig geïmplementeerd, doordat IT en verschillende afdelingen zich aanmelden voor nieuwe cloudaccounts zonder met elkaar te overleggen. Bij de oorspronkelijke migratie van workloads naar de cloud begonnen organisaties meestal met één cloudaccount en voegden ze gaandeweg andere accounts en clouddiensten toe. Dit heeft veel organisaties indirect in de richting van hybride cloudstrategieën geleid. 

Voor- en nadelen van hybride clouds

Voordelen van een hybride cloudarchitectuur: 

  • Het beste van twee werelden: een hybride strategie biedt je de beveiliging en flexibiliteit die je nodig hebt voor je cloudservice.
  • Beveilig je gegevens lokaal: krijg meer flexibiliteit en wendbaarheid bij de implementatie.
  • Optimaliseer je cloudarchitectuur: hybride architecturen worden afgestemd op de behoeften van je bedrijf en bijgestuurd als workloads veranderen.

Nadelen van een hybride cloudarchitectuur: 

  • Beperkingen van privéclouds: omdat een deel van je architectuur privé is, moet je ook kunnen leven met de beperkingen privéclouds, zoals de kosten, updaten van hardware en beperkte flexibiliteit.  
  • Beperkte zichtbaarheid: voor veel organisaties betekent de keuze voor een hybride strategie een beperkte zichtbaarheid van de hele architectuur. 

Je aanpak plannen

Terwijl je plant en beslist welke aanpak geschikt is voor je organisatie, zijn dit enkele ideeën om in het achterhoofd te houden: 

  • Bereid je voor op complexiteit: bij een hybride cloud kan de complexiteit van je cloudomgeving toenemen. Oplossingen zoals Lucidscale helpen je om verschillende onderdelen van je cloudomgeving automatisch te visualiseren, zelfs van verschillende providers. Haal gewoon de metagegevens van je provider erbij om een duidelijk beeld te krijgen van je infrastructuur. 
  • Houd niet alleen rekening met de kosten: de kosten zijn zeker een belangrijke factor voor veel organisaties, maar mogen niet het enige aandachtspunt zijn. Het vinden van de juiste strategie om de bedrijfsdoelen te realiseren, moet je belangrijkste focus zijn. 
  • Automatiseer zoveel mogelijk: door automatisering kun je het gebruik van IT-middelen verminderen en besparen op je totale IT-uitgaven. Profiteer van de krachtige automatiseringstools en -technologieën die beschikbaar zijn om containers te organiseren en de werklast te beheren. 
  • Integreer beveiliging: zet beveiliging bovenaan je strategisch plan om risico's te beheren. 
  • Zorg voor noodherstel: hoewel het gebruik van openbare cloudproviders veel voordelen heeft, blijf je zelf verantwoordelijk voor het plannen van noodherstel van je organisatie. 

Een hybride cloudstrategie opstellen

Indelingstools helpen om de workloads in verschillende clouds te beheren en maken het voor bedrijven gemakkelijker om een hybride cloudstrategie toe te passen, al blijft de migratie van workloads zonder goede zichtbaarheid nog een uitdaging. Voordat je je eigen hybride cloudstrategie gaat ontwikkelen, doe je er goed aan om meer inzicht te verwerven in de cloudtechnologie en de toolkits die je gaat gebruiken. 

Volg deze best practices om je hybride cloud op te bouwen: 

1. Breng alle stakeholders samen: 

Zorg dat je iedereen in je team wiens input je nodig hebt erbij betrekt. Wie kan je helpen om cloudproviders te kiezen, de workloadsegmenten te plannen of een noodherstelplan op te stellen? Wie kan er verder nog bij betrokken worden en in welke hoedanigheid?

  • Plan je team: vraag naar de input van de CIO, CTO, cloudarchitecten, databasebeheerders, het DevOps-team en verder iedereen die een rol speelt met betrekking tot de cloud binnen je organisatie. Denk aan beslissers, eindgebruikers en managers. 
  • Betrek hen bij het proces: afhankelijk van hoe nauw ze betrokken zullen zijn met de cloud kun je je teamleden de kans bieden om samen te werken. Reik hen daarvoor de nodige samenwerkings- en communicatietools aan. Zo beschikt Lucidscale over samenwerkingstools waarmee teams dezelfde diagrammen en realtime gegevens gezamenlijk kunnen bekijken en bespreken. 

2. Plan je workloads: 

Bepaal welke instanties je in de openbare en de privécloud wilt hebben. Host applicaties in je privécloud als je er meer controle over wilt houden. In je privécloud kun je je cloudinfrastructuur gemakkelijker afstemmen op je wensen. Bovendien kun je gespecialiseerde tools gebruiken om je workloads op te schalen en te beheren. 

  • Optimaliseer je cloudgebruik: benut de mogelijkheden van je hybride cloudstrategie, zoals hoe je de workloads verdeelt over de openbare en privéclouds. 
  • Gebruik automatiserings- en workloadbeheertools: zo kun je Kubernetes gebruiken om gecontaineriseerde workloads te organiseren. 

3. Krijg inzicht in compliance

Ben je gebonden aan branchespecifieke cloudcompliancenormen? Voldoet je structuur aan de AVG-, SOC 2-, PCI- of HIPAA-bepalingen? Compliancenormen kunnen impact hebben op je hybride omgeving. Dit is een cruciaal onderdeel van je totale hybride strategie, omdat je beslissingen over de cloud direct gevolgen hebben voor de manier waarop je gegevens beheerd en beschermd worden. 

  • Beheer beveiligingsrisico's: laat de beveiliging niet aan het toeval over. 
  • Volg best practices voor gegevens: beveiligingsprotocollen voor gebruikers-, klanten- en persoonsgegevens moeten opgesteld en consequent toegepast worden. 
  • Erken je verantwoordelijkheid: laat compliance niet aan je provider over. Uiteindelijk is je organisatie zelf verantwoordelijk voor je eigen compliance. 
  • Plan strategieën voor gegevensopslag: houd informatie fysiek en in databases gescheiden om je gegevens te beschermen.
  • Stel een complianceverantwoordelijke aan: wijs een teamlid aan je complianceprogramma onderhoudt. 
  • Gebruik toegangscontrole: voorkom het delen van logingegevens en leer je team hoe ze hun inloggegevens kunnen beschermen.

4. Vergelijk providers

Kijk naar prijzen, opslagopties, verschillende beveiligings- en compliancestrategieën en de specifieke workloads en zakelijke behoeften van je organisatie. 

  • Amazon Web Services (AWS): AWS beschikt over een beproefd dienstenaanbod en heeft de grootste cloudinfrastructuur. 
  • Microsoft Azure: Azure, een andere populaire provider, is veilig en schaalbaar. Azure is dankzij zijn nadruk op zakelijke behoeften en interoperabiliteit vooral geschikt voor grotere organisaties. 
  • Google Cloud Platform (GCP): dankzij het uitgebreide aanbod aan diensten zonder verplichtingen is GCP een goede keuze voor veel organisaties. Voor start-ups kan de flexibiliteit van de diensten een pluspunt zijn. 

5. Houd rekening met je budget

Investeringen in software en hardware moeten goed overwogen en gepland worden. In het licht van je budget kan een nieuwe hybride cloudarchitectuur op lange termijn een besparing inhouden voor je organisatie. 

  • Krijg inzicht in de kostenstructuur: achterhaal hoe je cloudprovider de kosten berekent. 
  • Denk aan de financiële voordelen: de cloud biedt veel voordelen en helpt je bovendien om je IT-middelen efficiënter te beheren. Bedenk wat dat voor je budget betekent.
  • Visualiseer huidig en toekomstig gebruik: met een goede, visuele weergave van je cloudgebruik kun je plannen hoe je cloudservice in lijn met je applicaties opgeschaald moet worden. 
  • Werk je architectuurdiagrammen bij: houd je diagrammen up-to-date. Gebruik ook diagrammen om je processen in kaart te brengen. 
  • Beheer je gebruik van de services: door je gebruik van de cloudservices strategisch te beheren, kun je je cloudbudget bewaken. 

6. Bereid je voor op downtime: 

Downtime kan 300.000 dollar per uur of zelfs meer kosten. Gezien de kosten van downtime-incidenten is het zinvol om je risico op downtime te beheersen en te beperken. 

  • Vergelijk je cloudarchitectuur: door je cloudarchitectuur te visualiseren en de huidige staat met een blauwdruk te vergelijken, kun je discrepanties identificeren. 
  • Corrigeer preventief: door je architectuur te onderhouden en proactief bij te sturen naargelang de applicatievereisten, kun je downtime helpen voorkomen. 
  • Verwerf inzicht: dankzij Lucidscale kun je metagegevens van derden in je diagrammen verwerken en problemen met je cloud visueel weergeven. 

7. Plan hoe je gaat opschalen: 

Waarschijnlijkheid zullen je eisen aan de cloudarchitectuur in de loop van de tijd veranderen. Daarom is het belangrijk een plan te hebben om je cloudinfrastructuur op te schalen. 

  • Bekijk je processen: zorg dat je bedrijfs- en IT-processen afgestemd zijn op je cloudarchitectuur wanneer je opschaalt. 
  • Integreer workflowautomatisering: automatiseringstools en -processen helpen je om je workloads op te schalen en af te stemmen op je cloudgebruik. 
  • Plan migraties: als je eisen in de toekomst aanzienlijk veranderen, kun je migreren van de ene cloud naar een andere. 

8. Zorg voor cloudzichtbaarheid

Tijdens het instellen van je cloudarchitectuur en het beheren van je cloudactiviteiten betekent meer inzicht dat je team zich op één lijn bevindt eb precies weet wat er in de cloud gebeurt. 

  • Verwerk realtime gegevens: neem realtime gegevens van je cloud rechtstreeks op in Lucidscale voor een nauwkeurig beeld of een accurate analyse van je cloudgegevens. 
  • Zoom in op relevante aspecten: filter informatie om de relevantste gegevens in je cloudarchitectuur te vinden. 
  • Beheer interne compliance: neem je cloudbestuurgegevens snel door en zorg dat je interne best practices opgevolgd worden. 

Plan je cloudarchitectuur en cloud management

Door vooraf strategisch na te denken kun je de IT-kosten verlagen, een beter rendement op je investering behalen en uiteindelijk je resultaten verbeteren. Een hybride cloud biedt tal van voordelen voor je organisatie en kan een verstandige keuze zijn. 

Cloudarchitectuur

Geef de rest het nakijken met je cloudomgeving. Bekijk onze best practices voor het beheren van een hybride cloudomgeving.

Aan de slag

Lucidchart

Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

Meld je gratis aan

of verdergaan met

Inloggen met GoogleInloggenInloggen met MicrosoftInloggenInloggen met SlackInloggen

Aan de slag

  • Prijzen
  • Individueel
  • Team
  • Enterprise
  • Contact met sales
PrivacyJuridisch

© 2024 Lucid Software Inc.