vaardigheden scrummaster

Wat doet een scrum master? Taken, rollen & verantwoordelijkheden uitgelegd

Lucid Content

Leestijd: ongeveer 7 min

Wat is een scrummaster?

Een scrummaster is zowel een facilitator als een coach die het scrumteam en de bredere organisatie helpt de scrumtheorie en -praktijk te begrijpen en toe te passen. 

De scrummaster helpt het scrumteam om effectiever te werken door het elimineren van obstakels en afleidingen die het team kunnen belemmeren om doelen te halen. Ook treedt de scrummaster op als contactpersoon tussen het scrumteam en de mensen of teams daarbuiten.

Volgens het 15th Annual State of Agile Report gebruikt 66% van de bedrijven scrum als hun Agile-methode. Naarmate dit percentage blijft stijgen en Agile steeds populairder wordt, is de kans groot dat de vraag naar scrummasters ook toeneemt.

Of je nu scrummaster wilt worden of je er zeker van wilt zijn dat je effectieve praktijken in je scrumteam opzet, deze belangrijke vaardigheden en verantwoordelijkheden van een scrummaster zijn belangrijk om te weten.

rollen en verantwoordelijkheden scrummaster
Rollen en verantwoordelijkheden van een scrummaster (klik op de afbeelding om online aan te passen)

Wat is een scrummaster?

Eerst dit geheugensteuntje: scrum is een onderdeel van agile softwareontwikkeling. De 2020 Scrum Guide legt uit:´Scrum is een lichtgewicht raamwerk waarmee mensen, teams en organisaties waarde kunnen genereren door middel van adaptieve oplossingen voor complexe problemen.´

Een scrummaster is een facilitator en coach die het scrumteam en de bredere organisatie helpt de scrumtheorie en -praktijk te begrijpen en toe te passen. De scrummaster helpt het scrumteam om effectiever te werken door het elimineren van obstakels en afleidingen die het team kunnen belemmeren om doelen te halen. Ook treedt de scrummaster op als contactpersoon tussen het scrumteam en de mensen of teams daarbuiten.

4 hoofdtaken van een scrummaster

Ondanks het woord 'master' in de naam heeft de scrummaster niet de leiding over het project of het ontwikkelingsteam. Bryan Stallings, Chief Evangelist bij Lucid en gecertificeerd scrumtrainer heeft duizenden mensen getraind en gecoacht en beschrijft de rol van scrummaster als een combinatie van twee soorten kennis:

"Een ceremoniemeester zorgt ervoor dat evenementen verlopen zoals gepland, maakt de verplaatsing tussen periodes mogelijk en grijpt in als er iets onverwachts gebeurt. Een kwartiermaker biedt soldaten alles wat ze nodig hebben om hun missie te bereiken. Een scrummaster brengt deze twee vormen van kennis samen en zorgt ervoor dat scrumgebeurtenissen effectief verlopen, grijpt in wanneer belemmeringen zich voordoen en biedt het team alles wat het nodig heeft om succesvol te zijn."

De rol van scrummaster omvat, maar is niet beperkt tot, de volgende verantwoordelijkheden (aangeduid als aansprakelijkheden in de 2020 Scrum Guide):

1. Teamleden coachen

De scrummaster zorgt ervoor dat teamleden goed getraind zijn en de agile waarden en principes en de gebeurtenissen en artefacten van scrum begrijpen. De scrummaster zorgt er ook voor dat teamleden hun respectievelijke verantwoordelijkheden kennen.

In zekere zin functioneert de scrummaster als een metaforische spiegel voor het team, die hun huidige toestand zichtbaar maakt, zodat zij zich kunnen aanpassen en beter kunnen functioneren. Dankzij coaching en wat tijd wordt een scrumteam zelfsturend en ontwikkelt het een gedeeld gevoel van verantwoordelijkheid en betrokkenheid.

De scrummaster helpt teamleden inzicht te krijgen in de scope en visie van een product, de scrumtheorie en hoe ze zich moeten houden aan de scrumpraktijken en teamnormen.

De scrummaster werkt met invloed en overredingskracht; hij of zij heeft geen formele verantwoordelijkheid voor personeelsbeheer, want er is geen hiërarchie in een scrumteam. Daarnaast wordt de scrummaster niet individueel verantwoordelijk gehouden voor de resultaten van het project; het hele team is verantwoordelijk voor de resultaten.

2. De producteigenaar bijstaan met technieken om processen te verbeteren

De producteigenaar is verantwoordelijk voor het maken, onderhouden en communiceren van de productbacklog, een dynamische, geordende lijst met werkzaamheden die, zodra deze is geleverd, waardevol is voor klanten. De producteigenaar is ook verantwoordelijk voor het ontwikkelen en duidelijk communiceren van een productdoel of een langetermijndoelstelling die met de productbacklog moet worden bereikt. De scrummaster zoekt manieren om de product owner te helpen bij deze verantwoordelijkheden.

De scrummaster helpt de product owner technieken te vinden om het productdoel effectief te definiëren en de productbacklog beter te beheren. Een veelgebruikte manier om dit te bereiken is een regelmatige backlogsessie waarbij de product owner en ontwikkelaars samenwerken om de context, beschrijving en verwachtingen van toekomstige productbacklogitems te bespreken en te verhelderen. De scrummaster werkt ook samen met de product owner om te helpen bij het opzetten van een ervaringsproces voor productplanning.

voorbeeld productbacklog
Voorbeeld productbacklog (klik op de afbeelding om online te wijzigen)

3. Zorgen voor het elimineren van belemmeringen

Teamleden identificeren afleidingen en obstakels die de voortgang kunnen belemmeren, zodat ze gefocust blijven op de taken die tijdens elke sprint gedaan moeten worden. Voor eventuele belemmeringen die het team niet snel zelf kan oplossen, werkt de scrummaster binnen het team, met andere teams en in de hele organisatie om ervoor te zorgen dat belemmeringen worden geëlimineerd. 

Als teamleden bijvoorbeeld te veel niet relevante vergaderingen bijwonen, kan de scrummaster samen met de organisatoren van de vergaderingen bepalen wie er echt aanwezig moet zijn. Of, als een teamlid in te veel richtingen wordt getrokken en wordt gevraagd aan iets te werken dat er niets mee te maken heeft, kan de scrummaster samenwerken met product owners en andere stakeholders om de situatie te verduidelijken.

4. Scrumpraktijken en -principes leren aan de bredere organisatie

De scrummaster heeft de belangrijke rol om de organisatie te leiden bij de implementatie van scrum door middel van training, coaching en advies. Zo zorgt hij of zij ervoor dat het werk niet vertraagt. Dit omvat training in en aanbeveling van de filosofie, waarden en structuur van scrum. Een primaire focus ligt hier op het helpen van de organisatie om een ervaringsaanpak te aan te meten in het werk dat ze doen. 

De scrummaster maakt ook interacties tussen stakeholders en het scrumteam mogelijk om openheid, respect en leren te bevorderen.

Kwalificaties in de functiebeschrijving van een scrummaster

Heb jij alles in huis om deze rol te vervullen? Veel bedrijven stellen in de functiebeschrijving van een scrummaster de volgende eisen:

Zorg voor de vereiste opleiding en ervaring

In de meeste functiebeschrijvingen voor scrummaster wordt geëist dat de kandidaten minimaal een bachelordiploma hebben. Ervaring in technologiegerelateerde functies verdient de voorkeur. Je moet ook competentie aan kunnen tonen in het werken met mensen, teams en stakeholders aan tijdsgevoelige initiatieven.

Ontwikkel uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden 

Een van de belangrijkste vaardigheden van een scrummaster is communicatie. Als onderdeel van je scrummasterverantwoordelijkheden ben je een primaire communicator binnen het team en met andere belangrijke stakeholders. Als je niet beschikt over effectieve mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden, of als je het lastig vindt om een-op-een of in een groep met iemand te praten, is deze baan misschien niet voor jou weggelegd. 

Houd er rekening mee dat visuals, zoals een scrum-takenbord en een burndowndiagram je kunnen helpen effectief samen te werken met teamleden en te rapporteren aan de belangrijkste stakeholders.

Overweeg scrummastercertificering

Er bestaan scrummastertrainingen en certificeringsprogramma's en hoewel sommige bedrijven certificering als een van hun scrummastervereisten beschouwen, is dat niet altijd nodig. Maar als je de juiste referenties hebt, kan dit je een voorsprong geven op andere sollicitanten bij het solliciteren naar een scrummasterbaan.

Zo kun je gecertificeerd scrummaster worden

Er zijn verschillende certificeringsorganisaties waaruit je kunt kiezen. Elke organisatie geeft zijn eigen draai aan de vereisten. Sommige eisen dat je een trainingscursus bijwoont en anderen bieden flexibele online training. Alle programma's vereisen dat je slaagt voor een toets of beoordeling om de certificering af te ronden.

Certificeringscursussen voor scrummasters

De meeste wervingsexperts raden je aan een Certified ScrumMaster® of een Professional Scrum Master™ te worden. Deze twee programma's worden door wervingsmanagers en HR-professionals hoger gewaardeerd.

Naast de standaard scrummastercertificeringen bieden beide programma's aanvullende niveaus die voortbouwen op de vorige om je dieper inzicht te geven in scrumpraktijken en -toepassingen. Daarnaast is er een volledige reeks aan andere certificeringsprogramma's op het gebied van scrum die mogelijk interessant voor je zijn, zoals:

 • Scrum product owner
 • Scrum-ontwikkelaar
 • Scrum-coach
 • Scrum-trainer

Het behalen van een scrummastercertificering kan je carrière mogelijk vooruit helpen en kan aanzienlijke loonsverhogingen betekenen. De kansen zijn legio en de keuze is aan jou.

Wat verdient een scrummaster?

Zoals geldt voor de meeste functies voor hoogopgeleiden hangt je salaris als scrummaster af van de branche, je locatie en je ervaring. Volgens PayScale.com valt in 2022 het salarisbereik voor een scrummaster tussen $ 63.000 en $ 126.000, waarbij de mediaan $ 89.666 is.

De scrummaster is slechts één rol in scrumraamwerk: leer hoe je een complete scrumteamstructuur opbouwt.

Meer informatie

Over Lucidchart

Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.

Gerelateerde artikelen

 • 6 belangrijke taken van d

  Product owners dragen verschillende petten om de waarde te maximaliseren van de producten die door scrumteams worden gemaakt. Hier worden zeven belangrijke taken van product owners beschreven en wordt aangegeven welke tools je kunt gebruiken om die taken te vervullen.

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

Meld je gratis aan

of verdergaan met

Inloggen met GoogleInloggenInloggen met MicrosoftInloggenInloggen met SlackInloggen

Door te registreren ga je akkoord met onze Servicevoorwaarden en bevestig je dat je ons Privacybeleid gelezen hebt en begrijpt.

Aan de slag

 • Prijzen
 • Individueel
 • Team
 • Enterprise
 • Contact met sales
PrivacyJuridisch

© 2024 Lucid Software Inc.