PINGDOM_CANARY_STRING
een stamboom maken

Hoe maak je een stamboom

Leestijd: ongeveer 6 min

Geplaatst door: Lucid Content Team

In 1977 gokte ABC (American Broadcasting Company) erop dat een 12 uur durende miniserie gebaseerd op Alex Haley's bestseller Roots interessant zou zijn voor het grote Amerikaanse publiek. Voor het eerst zond ABC de serie op acht opeenvolgende avonden uit.

Deze gok wierp zijn vruchten af: ongeveer de helft van alle Amerikanen in 1977 had ten minste een deel van de serie gekeken

De miniserie Roots was een cultureel fenomeen dat miljoenen kijkers inspireerde hun eigen wortels te onderzoeken. Tijdens het schrijven van het boek deed Haley veel genealogisch onderzoek bij het nationaal archief. Nadat de serie was uitgezonden, verdrievoudigde het aantal brieven aan het nationaal archief en namen aanvragen om gebruik te maken van de faciliteiten toe met 40%.

Als je geïnteresseerd bent in je eigen familiegeschiedenis, is het maken van een stamboom een goede plek om te beginnen.

stamboomdiagram
Stamboomdiagram (klik op de afbeelding om online aan te passen)

Een stamboom is een visuele weergave van de afstamming van een persoon waarin de relaties met voorouders worden weergegeven. Dit diagram lijkt visueel op een organigram en wordt meestal weergegeven in een boomstructuur met één persoon als de wortel. Vanuit de wortel lopen er lijnen als takken naar vakken die bladeren voorstellen. Elk blad vertegenwoordigt een familielid en bevat informatie zoals geboorte-, huwelijks- en overlijdensdatum. 

Een stamboomdiagram of genealogiediagram maakt het gemakkelijk om mensen, plaatsen en gebeurtenissen uit je familiegeschiedenis vast te leggen en met anderen te delen. Ontdek hoe je een stamboom tekent (of ga snel aan de slag met een paar voorbeelden van stambomen).

Waarom een stamboom maken?

Als je ook maar een beetje geïnteresseerd bent in je voorouders en als meer wilt weten over wie je bent en waar je vandaan komt, dan is het een leuk idee om een genealogiediagram te maken.

Er zijn allerlei redenen om je eigen stamboom te maken:

  • Het geeft een band met je eigen verleden
  • Het kan helpen bij het opsporen van genetische of gezondheidsproblemen die in de familie voorkomen
  • Het is interessant om je familiegeschiedenis in de context van historische gebeurtenissen te kunnen plaatsen
  • Het is een goede manier om de interesse van je kinderen te wekken, zodat ze meer te weten willen komen over hun voorouders en familieverhalen levend willen houden
  • Het is leuk!

Een stamboom tekenen

Een stamboom kan zo eenvoudig of ingewikkeld zijn als je zelf wilt. 

Een eenvoudig genealogiediagram bevat bijvoorbeeld jou, je ouders, je grootouders en je overgrootouders. Een uitgebreide stamboom bevat bijvoorbeeld jou, je ouders, je broers en zussen, ooms en tantes, neven en nichten enzovoort.

Aan jou de keus hoe ver je teruggaat en wie je opneemt.

Aan de slag

Het kan handig zijn om vooruit te plannen voordat je aan de slag gaat met je stamboom. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen:

  • Hoe ver wil je teruggaan? 
  • Is er iemand in de familie die al informatie heeft die je als uitgangspunt kunt gebruikten? 
  • Wat voor soort informatie wil je toevoegen aan elk blad (geboorte, huwelijk, overlijden)?
  • Wil je foto's van je voorouders aan elk blad toevoegen? Waar zou je deze foto's kunnen vinden?

Bepaal ook in welke richting je de stamboom wil tekenen. In de natuur groeien bomen vanuit de grond omhoog, maar op papier of op een computerscherm kan een stamboom van onder naar boven, van boven naar beneden of zelfs horizontaal groeien. Bekijk een paar voorbeelden van stambomen om te beslissen hoe je die van jou wilt tekenen.

Er is geen vaste regel voor hoe stambomen eruit moeten zien of wat ze moeten bevatten. Maar als je relaties eenvoudig in kaart wilt brengen zonder al te diep te hoeven graven, kun je beter een simpel verwantsschapsdiagram maken. Verwantschapsdiagrammen gebruiken eenvoudige symbolen, lijnen en letters om relaties weer te geven en je familiegeschiedenis te visualiseren.

sjabloon voor verwantschapsdiagram
Sjabloon voor verwantschapsdiagram (klik op de afbeelding om online aan te passen)

1. Verzamel informatie over je familie

Schrijf op wat jou weet, vraag familieleden om de gaten in te vullen en ga op zoek naar afbeeldingen en documenten. Zoek in bibliotheken en online genealogische bronnen naar volkstellingen, nieuwsberichten, eigendomsakten en andere documenten die je afkomst kunnen bevestigen.

Vergeet niet dat je maar tot op zekere hoogte terug kunt gaan, vanwege de beperkte beschikbaarheid van betrouwbare documenten. Sommige mensen beweren misschien dat ze hun stamboom helemaal tot aan Adam en Eva hebben teruggevonden, maar in werkelijkheid is het erg moeilijk om goede archiefstukken te vinden die ouder zijn dan een paar honderd jaar. Veel documenten zijn vernietigd door brand, overstromingen of oorlog of zijn gewoon kwijtgeraakt. Sommige delen van de wereld waren beter in het bijhouden en bewaren van gegevens, dus hoe ver je terug kunt gaan hangt af van waar je familie vandaan komt. Vanwege de beperkte informatie gaan de meeste stambomen drie tot vier generaties terug.

2. Maak een ruwe schets van je stamboom

Verzamel alle informatie die je hebt om een schets te maken. Begin bij jezelf en ga daarvandaan terug of begin met de oudste voorouder die je kent en trek de lijn door naar jezelf.

Je kunt pen en papier gebruiken of online met Lucidchart een stamboom maken. Via deze visuele werkruimte kunt je online een stamboomsjabloon selecteren en deze met een paar klikken wijzigen. 

stamboom basisdiagram
Stamboom - Eenvoudige genealogie (klik op de afbeelding om online aan te passen)
genealogiediagram
Voorbeeld genealogiediagram (klik op de afbeelding om online aan te passen)
stamboom vlinderdasdiagram
Stamboom - Vlinderdas voor genealogie (klik op de afbeelding om online aan te passen)

3. Voeg gegevens toe aan elk blad

Elk familielid wordt vertegenwoordigd door een vorm met lijnen die relaties weergeven. Meestal wordt een vierkant of rechthoek gebruikt voor familieleden, maar kunt natuurlijk elke vorm gebruiken die je wilt. Elke vorm is een blad aan de boom. De vorm die je voor de bladeren gebruikt, moet consistent zijn en alle informatie kunnen bevatten die jij aan je stamboom wilt toevoegen. 

Plaats foto's, datums van belangrijke gebeurtenissen en andere informatie die je aan het blad wilt toevoegen. We raden hiervoor de volgende richtlijnen aan:

Houd het simpel

Als jij je stamboomdiagram wilt delen met familieleden, houd het dan eenvoudig, zodat de informatie gemakkelijk te overzien is. Probeer elk niveau van de boom een enkele generatie te laten bevatten, zodat het gemakkelijk is om relaties te zien.

Hang de vuile was van je familie niet buiten

Wie gaan je stamboomdiagram allemaal bekijken? Misschien zijn er wel familiegeheimen waar niet iedereen van op de hoogte is, dus wees voorzichtig met het toevoegen van informatie die bepaalde familieleden kan kwetsen.

4. Verspreid je stamboomdiagram

Dit is het leuke gedeelte: als je klaar bent met je genealogische kaart of stamboomdiagram, kun je hem delen met je familieleden zodat ze meer te weten kunnen komen over hun geschiedenis of familieverhalen. Je kunt ze ook uitnodigen om meer informatie toe te voegen.

Als jij je stamboomdiagram online hebt gemaakt met Lucidchart, klik dan op Delen om familieleden toegang te geven, zodat ze iets kunnen bijdragen aan de stamboom of deze kunnen exporteren naar verschillende bestandsindelingen.

Ontdek je familiegeschiedenis met Lucidchart

Gebruik Lucidchart om gemakkelijk een stamboomdiagram te maken. In welke tijdzone je gezinsleden zich ook bevinden, iedereen met de toestemming om het document te delen en te bewerken kan het openen, notities toevoegen en wijzigingen of correcties aanbrengen. Dit is een goede manier om je familie dichter bij elkaar te brengen zonder dat iedereen op dezelfde fysieke locatie hoeft te zijn.

Meld je aan voor een gratis account om visueel aan de slag te gaan met je familiegeschiedenis.

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

Gratis registreren

Over Lucidchart

Lucidchart is de intelligente diagramtoepassing waarmee teams complexe dingen helder kunnen maken, hun inzichten kunnen afstemmen en sneller aan de toekomst kunnen bouwen. Met deze intuïtieve, cloudgebaseerde oplossing kan iedereen visueel werken en in realtime samenwerken bij het bouwen van stroomdiagrammen, mockups, UML-diagrammen en meer.

Lucidchart is het meest populaire online alternatief voor Visio en wordt in meer dan 180 landen gebruikt door miljoenen gebruikers, van verkoopmanagers die doelorganisaties in kaart brengen tot IT-managers die hun netwerkinfrastructuur visueel willen presenteren.

Gerelateerde berichten:

How to Make a Kinship Diagram

how to make a kinship diagram

4 Online Tools for Planning Your Family Reunion

Nederlands
PrivacyJuridisch
© 2021 Lucid Software Inc.