Wat is een persoonlijke SWOT-analyse?
Lucid Content
Leestijd: ongeveer 8 min
Onderwerpen:
Als je in de geschiedenis en oorsprong van de SWOT-analyse duikt, zul je ontdekken dat hier verschillende meningen over bestaan. Sommigen denken dat SWOT in de jaren 50 aan de Harvard Business School is ontwikkeld door docenten George Albert Smith Jr., C. Roland Christiensen en Kenneth Andrews. Volgens anderen heeft Albert S. Humphrey de SWOT-analyse in de jaren 60 gemaakt aan het Stanford Research Institute, hoewel Humphrey zelf nooit deze eer opeiste.
Wat is een persoonlijke SWOT-analyse?
Wie ook erkenning voor deze creatie verdient, de SWOT-analyse is een zeer populaire tool waarmee je als bedrijf of als persoon de volgende dingen kunt identificeren:
- Sterke punten: eigenschappen die je een voordeel geven ten opzichte van anderen.
- Zwakke punten: eigenschappen die je een nadeel geven ten opzichte van anderen.
- Kansen: trends of technologieën die je kunt gebruiken om een voordeel te behalen.
- Bedreigingen: obstakels die je carrièregroei belemmeren.
In dit artikel leggen we uit hoe je een persoonlijke SWOT-analyse voor jezelf kunt maken. We delen ook enkele voorbeelden van persoonlijke SWOT-analyses om je op weg te helpen met je eigen zelfreflectie.
Ontdek hoe je Lucidchart kunt gebruiken om jouw persoonlijke SWOT analyse te maken
Waarom een persoonlijke SWOT-analyse maken?
Laten we eerst bespreken waarom je überhaupt een SWOT-analyse zou moeten doen. Je hebt de volgende wijsheid misschien wel eens gehoord: "Doe waar je van houdt en je zult geen dag in je leven werken". Dit gezegde wordt meestal toegeschreven aan Confucius, hoewel niemand bewijs kan vinden dat hij dit ooit heeft gezegd (en hoeveel carrièrekansen zouden er zijn geweest in 500 voor Christus?).
Het punt is dat je moet proberen een baan te vinden die je echt leuk vindt. Maar hoe vind je een baan waar je van houdt, die past bij je vaardigheden en die goed betaalt? Een evaluatie van je sterke en zwakke punten met behulp van een SWOT-analyse is een goed begin om een carrière te vinden die past bij jou en je werkgever.
Persoonlijke SWOT-analyse maken
Maak je eigen SWOT-matrix of gebruik een kant-en-klaar sjabloon voor SWOT-analyses van Lucidchart. Maak een persoonlijke SWOT-analyse door de volgende vier basisstappen uit te voeren om elk kwadrant van de sjabloon in te vullen.
Stap 1: bepaal je sterke punten
Wees niet bang om op te scheppen en schrijf op wat jou onderscheidt van anderen. Geef antwoord op vragen als:
- Welke vaardigheden en certificeringen heb je die je een voordeel geven ten opzichte van anderen?
- Heb je goede contacten in de branche die je vaardigheden en capaciteiten kunnen bevestigen?
- Wat zouden je baas of collega's zeggen dat je sterke punten zijn?
- Wat kun je beter dan wie dan ook?
- Vervult jouw opleiding en expertise een behoefte binnen het bedrijf?
- Welke positieve eigenschappen heb je die anderen niet hebben?
- Wat zijn je grootste successen?
Wees niet bescheiden bij het beantwoorden van deze vragen. Maar wees wel zo objectief mogelijk: maak jezelf geen illusies over je capaciteiten. Vergeet ook niet persoonlijke karaktereigenschappen toe te voegen, want ook dat kunnen sterke punten zijn.
Het is ook belangrijk te begrijpen dat sommige dingen die je noemt als sterk punt, helemaal geen sterke punten zijn. Zo kun je bijvoorbeeld denken dat je het in de muziekindustrie kunt maken omdat je liedjes schrijft. Maar de realiteit is dat er miljoenen mensen zijn die liedjes kunnen schrijven. Om je echte sterke punten te vinden, moet je nadenken over wat jouw muziek onderscheidt van die van anderen.
Stap 2: bepaal je zwakke punten
Houd jezelf hier niet in, net zoals bij het opnoemen van je sterke punten. Wees absoluut eerlijk over jezelf om zwakke punten te bepalen en beantwoord vragen als:
- Zijn er taken die je vermijdt of doorgeeft aan anderen omdat je je er niet zeker genoeg voor voelt?
- Zitten er hiaten in je opleiding of vaardigheden die je tegenhouden?
- Welke nieuwe technologieën of praktijken zijn er geïntroduceerd sinds je bent afgestudeerd?
- Heb je slechte gewoonten, zoals te laat op je werk komen, voorgeschreven processen niet opvolgen, slechte communicatie of het idee dat je omringd bent door idioten en jij de enige bent die alles weet?
- Hoe goed ga je om met stress?
- Haal je deadlines?
- Welke zwakke punten zouden je baas en collega's noemen?
Onthoud dat 'Ik werk te hard' geen zwak punt is. Het is ook niet het antwoord dat de recruiter tijdens een sollicitatiegesprek wil horen.
Het opnoemen van je zwakke punten moet niet het gevoel geven dat je jezelf bekritiseert. Dit is een positieve oefening om gebieden te identificeren die je kunt omzetten in sterke punten om die promotie of betere baan te krijgen die je carrière vooruit helpt.
Stap 3: identificeer kansen
Volgens een citaat dat vaak aan Thomas Edison wordt toegeschreven, "missen [we] vaak kansen omdat ze een overall aan hebben en eruitzien als werk." (Natuurlijk kan niemand een bewijs vinden dat Edison dit ooit heeft gezegd voordat het aan hem werd toegeschreven in een artikel in Forbes in 1962. Aangezien Edison in 1931 is gestorven, is deze toeschrijving discutabel, wat een terugkerend thema in dit artikel lijkt te worden.)
Het punt is dat er over het algemeen overal kansen liggen. Of je die kansen ziet, hangt af van je persoonlijkheid en je verlangen. Positieve mensen zien vaak meer kansen dan negatief ingestelde mensen. En minder ambitieuze mensen zien een kans misschien pas als die pal voor hun neus staat.
Ga bij het invullen van dit gedeelte van de persoonlijke SWOT-analyse op zoek naar kansen zoals:
- Is er een nieuwe technologie die je kunt leren die je zal helpen je doelen te bereiken?
- Kun je op het internet hulp van anderen krijgen?
- Is er een openstaande vacature binnen of buiten je bedrijf die beter aansluit bij je vaardigheden en sterke punten?
- Op welke manieren groeit je branche en wat kun je doen om deze verder te laten groeien?
- Zijn er taken of projecten die niemand anders wil doen en je vrijwillig op je kunt nemen?
- Zijn er seminars of lessen die je kunt bijwonen om je vaardigheden te verbeteren?
- Bestaat er een behoefte die niemand anders vervult?
Kijk tijdens het invullen van dit gedeelte naar je zwakke punten om te zien of je hier kansen van kunt maken. Je ziet jezelf bijvoorbeeld misschien niet als een goede projectleider, maar hoe weet je dat als je nooit de kans aangrijpt om een project te leiden?
Stap 4: wees je bewust van bedreigingen
Kijk in dit kwadrant van de persoonlijke SWOT-analyse naar mogelijke struikelblokken of situaties die voorkomen dat je je doelen bereikt. Stel jezelf de volgende vragen:
- Wie zijn de concurrenten?
- Proberen jij en andere collega's dezelfde baan of promotie te krijgen?
- Is er nieuwe technologie die vereist is voor jouw functie? Kun je die snel onder de knie krijgen of wordt je voortgang gehinderd door de tijd die nodig is om deze nieuwe technologie te leren?
- Word je gezien als te oud of niet meer op de hoogte van huidige trends?
- Zijn je vaardigheden achterhaald?
- Heb je persoonlijkheidskenmerken die je in de weg staan?
Door een SWOT-analyse voor jezelf uit te voeren, kun je de dingen in perspectief zetten en ontdekken wat het belangrijkste is dat je kunt doen om verder te groeien in een gekozen baan of carrière.
Wanneer moet je een persoonlijke SWOT-analyse uitvoeren?
Je kunt een persoonlijke SWOT-analyse maken wanneer je maar wilt. Denk je erover om van baan te veranderen? Wil je een andere kans in je huidige organisatie? Wil je je voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Een zelfanalyse van je sterke en zwakke punten kan voor elk van deze situaties nuttig zijn. Je kunt hier een voorbeeld van een persoonlijke SWOT-analyse bekijken.
Als je de analyse doet, denk dan aan jezelf als een product dat verkocht moet worden.
Stel bijvoorbeeld dat je moeite hebt met het schrijven van prestatiebeoordelingen omdat je denkt dat je niets bijzonders doet. Je hebt het gevoel dat je gewoon je werk doet. Dan kun je een SWOT-matrix gebruiken voor het volgende:
- Identificeer je sterke punten die nuttig zijn voor je team of organisatie. Is er een innovatie die de prestaties heeft verbeterd? Heb je elke deadline gehaald of taken eerder afgerond?
- Maak een lijst van de zwakke punten die je wilt verbeteren, zodat je een betere werknemer wordt. Moet je een training volgen om je schrijfvaardigheid te verbeteren? Zijn je HTML5-programmeervaardigheden up-to-date?
- Schrijf kansen of doelen op waar je het komende jaar aan wilt werken om je positie op de afdeling te verbeteren of om een nieuwe functie op te pakken.
- Identificeer bedreigingen die je doelen in de weg kunnen staan. Presenteer ideeën en een plan om deze bedreigingen te overwinnen.
Door op deze manier een zelfanalyse uit te voeren, kun je die salarisverhoging of promotie krijgen die je verdient.
Hoe kan Lucidchart helpen?
Lucidchart heeft verschillende SWOT-analysesjablonen om uit te kiezen. Of maak in enkele minuten je eigen document met onze SWOT-analysegenerator. Je kunt overal en altijd bij documenten die je hebt aangemaakt. Als je feedback over je persoonlijke SWOT-analyse wilt, kun je die gemakkelijk delen met vrienden en familie, zodat zij opmerkingen kunnen toevoegen om je evaluatie te verbeteren.
Registreer je nu voor Lucidchart en ga aan de slag.
Over Lucidchart
Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.
Gerelateerde artikelen
SWOT versus PEST: welke analyse moet je kiezen?
De SWOT- en PEST-analyses zijn beide waardevolle tools om diepgaande inzichten te verwerven in je bedrijf en zijn positie in de wereld. Maar welke analyse moet je nu kiezen? In dit blogartikel ontdek je hoe SWOT- en PEST-analyses jou kunnen helpen om vol vertrouwen je volgende project aan te pakken.