plan-do-check-act PDCA-cyclus

De Plan-Do-Check-Act (PDCA) cyclus gebruiken om je bedrijf te verbeteren

Leestijd: ongeveer 5 min

De meeste bedrijven willen verbeteren. Maar als het aankomt op het daadwerkelijk doorvoeren van de nodige veranderingen, schieten vele tekort. Bureaucratie, silo's en zelfs de bedrijfscultuur kunnen de vooruitgang blokkeren en innovatie tegenhouden.

De Plan-Do-Check-Act-cyclus helpt bedrijven de stagnatie te doorbreken en over te stappen op een systeem van continue verbetering. Ontdek hoe de PDCA-cyclus werkt en welke voordelen je hieruit kunt halen voor jouw bedrijf.

voorbeeld-plan-do-check-act
Plan-Do-Check-Act voorbeeld (PDCA cirkel) (klik op de afbeelding om hem online te wijzigen)

Wat is PDCA?

De Plan-Do-Check-Act (PDCA)-cyclus, ook wel bekend als het Deming-wiel of de Deming-cyclus, is een terugkerende methode voor continue verbetering van processen, producten of diensten en is een belangrijk onderdeel van lean management.

Plan-Do-Check-Act-model

Het PDCA-model is in de jaren vijftig ontwikkeld door William Deming als een leer- of verbeteringsproces, op basis van wetenschappelijke probleemoplossing. Deming noemde het zelf de Shewhart-cyclus, omdat hij het model had gemaakt naar een idee van zijn mentor, Walter Shewhart.

Zoals al deze namen suggereren, is de PDCA-cyclus geen lineair proces, maar een lus. Het doel is om elke verbetering tijdens een voortdurend leer- en groeiproces verder te verbeteren.

Wanneer gebruik je de PDCA-cyclus?

Het Plan-Do-Check-Act-model is een handig hulpmiddel voor verschillende toepassingen:

 • Verkennen en testen van meerdere oplossingen tijdens een kleine, gecontroleerde proef
 • Verminderen van verspilling door ineffectieve oplossingen op te sporen en aan te passen voordat ze op grote schaal worden uitgerold
 • Implementeren van veranderingen en continue verbetering
 • Implementeren van Total Quality Management- en Six Sigma-initiatieven
 • Ontwikkelen of verbeteren van processen

Het mooie van de PDCA-cyclus is dat hij kan worden toegepast in alle sectoren en bedrijven.

 

PDCA Cirkel

Overtuigd? Ontdek dan nu de vier fasen van de PDCA-cyclus om aan de slag te gaan.

1. Plan

Tijdens de planningsfase breng je in kaart wat je gaat doen om een probleem op te lossen of een proces te veranderen. Tijdens deze stap identificeer en analyseer je het probleem of de kans voor verandering, ontwikkel je hypothesen over de onderliggende problemen of oorzaken en kies je een hypothese om als eerste te testen.

Denk bij het plannen na over de volgende vragen:

 • Wat is het kernprobleem dat we willen oplossen?
 • Is dit het juiste probleem om aan te werken?
 • Welke informatie hebben we nodig om het probleem en de oorzaak ervan volledig te begrijpen?
 • Is het haalbaar om dit probleem op te lossen?
 • Wat hebben we daarvoor nodig?
 • Wat hebben we?
 • Wat zijn haalbare oplossingen?
 • Hoe meten we succes?
 • Hoe vertalen de resultaten van een kleine proef zich naar een grootschalige implementatie?

Tijdens deze fase kan een affiniteitsdiagram helpen om een groot aantal ideeën in groepen te ordenen. Nadat je hebt bepaald wat je gaat doen, schrijf je de verwachte resultaten op. Je vergelijkt deze resultaten met de hypothese en verwachtingen in de fase 'Check'.

voorbeeld van affiniteitsdiagram met superheader
Voorbeeld affiniteitsdiagram met superheader (klik op de afbeelding om hem online te wijzigen)

2. Do

De volgende stap is het testen van de hypothese (d.w.z. de voorgestelde oplossing). De PDCA-cyclus richt zich op kleine, incrementele veranderingen om processen te verbeteren met minimale verstoring.

Test je hypothese bij een kleinschalig project, bij voorkeur in een gecontroleerde omgeving, om de resultaten te evalueren zonder de rest van het werk te onderbreken. Je kunt de oplossing bijvoorbeeld testen binnen één team of een bepaalde demografie.

3. Check

Zodra de test is voltooid, is het tijd om de resultaten te bekijken en te analyseren. Deze fase is belangrijk, omdat je nu je oplossing evalueert en indien nodig je plannen herziet. Heeft het plan ook echt gewerkt? En zo ja, waren er hobbels in het proces? Welke stappen kunnen worden verbeterd of moeten worden weggelaten uit toekomstige iteraties?

De evaluatie in deze fase is de leidraad voor beslissingen in de volgende stap, dus het is belangrijk dat je de resultaten zorgvuldig bestudeert.

4. Act

Eindelijk is het tijd om echt iets te doen. Als alles volgens plan is verlopen, kun je je beproefde plan nu uitrollen. Dit nieuwe proces vormt vanaf nu de basis voor toekomstige PDCA-iteraties.

Denk na over de volgende vragen voordat je je plan implementeert:

 • Wat heb je nodig om de oplossing op grote schaal te implementeren?
 • Welke training is nodig voor een succesvolle implementatie en acceptatie?
 • Hoe meet je de prestaties van de oplossing?
 • Welke mogelijkheden zijn er voor verbetering?
 • Wat hebben we geleerd dat kan worden toegepast op andere projecten?

Als het plan niet uitpakt zoals verwacht, ga dan terug naar de planningsfase om aanpassingen te maken en je voor te bereiden op een nieuwe proeffase.

De PDCA-cyclus voor Kaizen

De PDCA-cyclus is een bijzonder handig hulpmiddel voor bedrijven die de Kaizen-methode gebruiken. Kaizen is een organisatorische mentaliteit die gericht is op kleine, frequente veranderingen die in de loop van de tijd tot grote verbeteringen leiden.

De PDCA-cyclus vult de Kaizen-filosofie aan door een raamwerk te bieden voor het ontwikkelen en implementeren van continue verbeteringen.

Lucidchart gebruiken om continu te verbeteren

Lucidchart is een visuele werkruimte die teams en bedrijven helpt hun processen in kaart te brengen en hun gegevens op een nieuwe manier te visualiseren. Gebruik Lucidchart om je PDCA-cyclus te visualiseren en je te helpen bij elke stap van het Plan-Do-Check-Act proces. Tijdens de planningsfase kun je een visgraatdiagram (oorzaak en gevolg) maken om problemen en mogelijke oorzaken te visualiseren.

voorbeeld visgraatdiagram
Voorbeeld oorzaak-en-gevolgdiagram (klik op afbeelding om hem online te wijzigen)

Tijdens de 'Do'-fase breng je de nieuwe processen die wilt uitproberen in kaart. Koppel realtime gegevens aan je diagrammen om de resultaten te volgen. Zodra je een oplossing hebt die je wilt implementeren, kun je Lucidchart gebruiken om diagrammen te maken voor de nieuwe processen. Lucidchart maakt het gemakkelijk om documenten met je team te delen om ze snel op de hoogte te brengen van de wijzigingen.

stroomdiagram met zwembanen
Stroomdiagram met zwembanen (klik op de afbeelding om hem online te wijzigen)

Als je voortdurend aan het verbeteren bent, is het gemakkelijk om alle wijzigingen in de loop van de tijd uit het oog te verliezen. Hou iedereen op één lijn door continue verbeteringen te documenteren in Lucidchart.

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

Gratis registreren

Nu populair

The 4 Phases of the Project Management Life CycleDe 4 fasen van projectmanagement

Over Lucidchart

Lucidchart is de intelligente diagramtoepassing waarmee teams complexe dingen helder kunnen maken, hun inzichten kunnen afstemmen en sneller aan de toekomst kunnen bouwen. Met deze intuïtieve, cloudgebaseerde oplossing kan iedereen visueel werken en in realtime samenwerken bij het bouwen van stroomdiagrammen, mockups, UML-diagrammen en meer.

Lucidchart is het meest populaire online alternatief voor Visio en wordt in meer dan 180 landen gebruikt door miljoenen gebruikers, van verkoopmanagers die doelorganisaties in kaart brengen tot IT-managers die hun netwerkinfrastructuur visueel willen presenteren.

Gerelateerde berichten:

De kaizen-methode gebruiken om bedrijfsprocessen te verbeteren

Kaizen-methode

6 Procesoptimalisatie modellen uitgelegd

6 Procesoptimalisatie modellen uitgelegd

Aan de slag

 • Prijzen
 • Individueel
 • Team
 • Bedrijf
 • Contact met sales
PrivacyJuridischCookies

© 2022 Lucid Software Inc.