Mallar och exempel på organisationsscheman

Shannon Williams

Lästid: cirka 8 min

Ämnen:

  Organisationsscheman blir ett måste när du försöker organisera din personalstyrka eller när du arbetar med en stor grupp människor – alla måste förstå var de passar in i organisationen och vilka uppgifter de ska utföra. Med en visuell representation blir det snabbt väldigt tydligt.

  Organisationsscheman kan dock ställa till krångel. Det kan ta tid att samla in nödvändig information, för att inte tala om att strukturera den på ett sätt som ser proffsigt ut. Om organisationen växer eller plötsligt förändras krävs det täta uppdateringar för att kontrollera att organisationsschemat fortfarande stämmer.

  Vi på Lucidchart vill att du ska kunna dra nytta av visuell kommunikation utan några av nackdelarna. I den här guiden hittar du mallar för organisationsscheman för olika organisationer och scenarier. Oavsett om du driver en restaurang eller leder en religiös församling hjälper Lucidchart dig att avgränsa ansvarsområden och hålla ordning på gruppen.

  Klicka på någon av mallarna för att öppna och redigera direkt i Lucidchart. (Och om du inte redan har ett konto är det enkelt att komma igång.)

  Tom mall för organisationsschema
  Mall för hierarkiskt organisationsschema
  Mall för matrisformat organisationsschema
  Mall för platt organisationsschema
  Mall för HR-organisationsschema
  Mall för organisationsschema för företag
  Mall för organisationsschema för restaurang
  Mall för organisationsschema för partnerskap
  Mall för organisationsschema för affärsverksamhet
  Mall för organisationsschema för projekt
  Mall för organisationsschema för hotell
  Mall för organisationsschema för resebyrå
  Mall för organisationsschema för fabrik
  Mall för organisationsschema för evenemang
  Mall för organisationsschema för kyrka
  Mall för geografiskt organisationsschema
  Mall för organisationsschema för scrum-team

   

   

  Tom mall för organisationsschema

  Ibland behöver man börja från början. Med vår tomma mall för organisationsscheman kan du anpassa den visuella bilden efter just din grupp. Klicka bara på en ruta så visas en dialogruta där du kan ange namn, titel, telefonnummer och annan information som kan behövas.

  Tom mall för organisationsschema (klicka på bilden för att ändra)

   

  Mall för hierarkiskt organisationsschema

  Mallen för hierarkiskt organisationsschema kopplar anställda till sina chefer och börjar med en person i toppen, vanligen VD:n eller någon annan ledarposition. Beroende på vem som rapporterar till vem kommer du troligen att dela upp schemat efter avdelningar. Mer information om de viktigaste typerna av organisationsscheman finns i den här artikeln.

  Mall för hierarkiskt organisationsschema (klicka på bilden för att ändra)

   

  Mall för matrisorganisationsschema

  Den traditionella strukturen för ett organisationsschema fungerar inte för alla företag, särskilt inte när team på olika avdelningar måste samarbeta. Det matrisformade organisationsschemat är strukturerat som ett rutnät och visar team och rapporteringsförhållanden som bildas för särskilda projekt.

  Mall för matrisformat organisationsschema (klicka på bilden för att ändra)

   

  Mall för platt organisationsschema

  Om du driver ett uppstartsföretag eller om det inte finns så många nivåer mellan chefer och anställda kan den här mallen för platta organisationsscheman fungera bra. Den här typen av organisationsschema (och den affärsmentalitet som hör till det) uppmuntrar öppnare kommunikation.

  Mall för platt organisationsschema (klicka på bilden för att ändra)

   

  Mall för HR-organisationsschema

  När anställda på företaget har frågor om lediga jobb eller om företagets rekryteringsprogram vänder de sig förmodligen till HR-avdelningen, men det är inte alltid som de vet exakt vem de ska prata med. Den här mallen för ett HR-organisationsschema undviker förvirring genom att visa medarbetarna vem de ska kontakta och vilka resurser som finns tillgängliga. I Lucidchart kan du till och med hämta kontaktinformation direkt från BambooHR för att skapa schemat.

  Mall för HR-organisationsschema (klicka på bilden för att ändra)

   

  Mall för organisationsschema för företag

  Effektiv kommunikation är en förutsättning för att ett företag ska lyckas. Den här mallen för organisationsschema för företag kan visa de anställda hur teamen har organiserats så att de bättre förstår sina ansvarsområden och vet vem de ska vända sig till när de har frågor eller vill samarbeta. Med Lucidchart blir det enkelt att hålla organisationsscheman aktuella, även vid omorganisationer.

  Mall för organisationsschema för företag (klicka på bilden för att ändra)

   

  Mall för organisationsschema för restaurang

  Hur läckra rätterna på menyn än är, lämnar gästerna förmodligen inga femstjärniga recensioner om de inte får en bra upplevelse vid restaurangbesöket. Använd den här mallen för organisationsschema för restaurang och håll reda på personalens roller, förbättra kommunikationen och gör gästernas upplevelse värd att minnas.

  Mall för organisationsschema för restaurang (klicka på bilden för att ändra)

   

  Mall för organisationsschema för partnerskap

  När man startar ett affärspartnerskap kan organisationsscheman hålla båda sidor medvetna om sina roller och ansvarsområden. Utgå från vår mall för organisationsschema för partnerskap och använd sedan delningsfunktionerna i Lucidchart för att skicka informationen till partnerföretaget. Med tillgång till Lucidchart-dokumentet kan de till och med lämna kommentarer för att reda ut missförstånd.

  Mall för organisationsschema för partnerskap (klicka på bilden för att ändra)

   

  Mall för organisationsschema för affärsverksamhet

  Oavsett om verksamheten precis har omorganiserats eller om det har anställts flera nya medarbetare kan ett organisationsschema användas för att se till att varje medarbetare förstår hur han eller hon passar in i det större sammanhanget. Anpassa vår mall för organisationsschema för affärsverksamhet och spara den i Confluence, Google Drive eller någon annan integrerad plattform.

  Mall för organisationsschema för affärsverksamhet (klicka på bilden för att ändra)

   

  Mall för organisationsschema för projekt

  Ibland skapar organisationer team för ett specifikt projekt. Även om det finns ett schema som presenterar hela organisationen kan det vara bra att skapa ett nytt dokument enbart för detta tillfälliga team. Med vår mall för organisationsschema för projekt kan varje teammedlem få hjälp att förstå dynamiken och snabbt komma igång med projektet.

  Mall för organisationsschema för projektledning (klicka på bilden för att ändra)

   

  Mall för organisationsschema för hotell

  Det krävs många människor för att skapa en fantastisk upplevelse för hotellgästerna: från personalen i receptionen till den som trollar fram en filet mignon när en gäst beställer room service. Håll koll på alla ansvarsområden och se var det kan behövas mer personal med hjälp av vår mall för organisationsschema för hotell.

  Mall för organisationsschema för hotelledning (klicka på bilden för att ändra)

   

  Mall för organisationsschema för resebyrå

  Innan kunderna åker iväg på sin semester eller affärsresa är varje medarbetare på resebyrån viktig för att skapa en positiv reseupplevelse. Oavsett om de håller kontakt med flygbolag, bokar boenden eller sköter bokföringen kan du tydligt visa hur var och en av dem bidrar. Vår mall för organisationsschema för resebyråer är enkel att anpassa.

  Mall för organisationsschema för resebranschen (klicka på bilden för att ändra)

   

  Mall för organisationsschema för fabrik

  I över hundra år har fabrikerna effektiviserat sina tillverkningsprocesser för att öka produktiviteten och sänka kostnaderna. Använd vår mall för organisationsschema för fabriker för att se till att processerna är så effektiva som möjligt. Du kan enkelt se var det behövs mer personal och var det går att förbättra processen när du visualiserar hela organisationen i Lucidchart.

  Mall för organisationsschema för en fabrik (klicka på bilden för att ändra)

   

  Mall för organisationsschema för evenemang

  Låt inte planeringen av evenemanget bli för stressig. I Lucidchart kan du organisera alla som ska bidra till den stora dagen med hjälp av vår mall för organisationsschema för evenemang. Nu vet du vart du ska vända dig för att se till att lokalen ser bra ut, att maten smakar underbart och att alla programpunkter löper som planerat.

  Mall för organisationsschema för planering av evenemang (klicka på bilden för att ändra)

   

  Mall för organisationsschema för en kyrka

  Hjälp andra – både inom och utanför församlingen – att förstå hur kyrkan är organiserad. Den här mallen för organisationsschema för en kyrka innehåller religiösa ledare, funktionärer, medlemmar och volontärer och hjälper alla att fullgöra sina uppgifter.

  Mall för organisationsschema för en kyrka (klicka på bilden för att ändra)

  Få en djupare förståelse av organisationsschemat

  Ofta kommunicerar ett organisationsschema mer än bara hierarkiska relationer. Ett organisationsschema kan fungera som en central samlingsplats för alla möjliga typer av information om medarbetare (avdelning, telefonnummer, chef m.m.). Ju mer information, desto bättre. Eller hur? Det finns dock ett problem: organisationsschemats hierarkiska layout är inte alltid det bästa sättet att visualisera all information.

  Med Lucidcharts gruppvy går det att strukturera organisationsscheman efter andra kriterier än hierarki. Funktionen skapar nya diagram utifrån det ursprungliga organisationsschemat.

  Gruppvy av organisationsschema efter plats (klicka på bilden för att ändra)

   

  Geografiskt organisationsschema

  Efter hand som organisationen växer kan det finnas anställda spridda över flera byggnader, städer eller till och med länder. Individer från dessa olika platser visas ofta i samma organisationsschema – alla tillhör trots allt fortfarande samma organisation. Det fungerar bra för att presentera strukturen i hela företaget, men ibland kan man snabbt behöva visa vilka medarbetare som arbetar på respektive plats.

  I exemplet ovan började vi med ett organisationsschema av standardtyp som visar varje anställds namn, befattning eller roll och placering i företagets hierarki. Därefter valde vi att gruppera de anställda efter plats med hjälp av Lucidcharts gruppvy. På en andra flik genererade Lucidchart automatiskt två behållare med namnen San Francisco och New York, och sorterade de anställda i dem. Resultatet är ett geografiskt organisationsschema – ett diagram som använder platsen snarare än hierarkin som organisationsstruktur.

   

   

  Organisationsschema av scrum-team

  Om ditt företag eller din organisation använder scrum-metoden för projektledning kommer organisationsschemat troligen att innehålla varje anställds teamnummer. Men med organisationsschemats hierarkiska standardlayout finns det inget enkelt sätt att se vilka som ingår i ett visst team utan att genomsöka hela diagrammet. Genom att gruppera efter scrum-team går det att snabbt se vilka anställda som är med i olika team och identifiera personer som saknar team.

  Organisationsschemat för scrum-team nedan genererades utifrån ett traditionellt, platt organisationsschema. Rutorna i det ursprungliga schemat var färgkodade för att illustrera olika scrum-team, men det var inte det tydligaste sättet att visualisera informationen. Med hjälp av Lucidcharts gruppvy skapade vi ett nytt diagram (bilden nedan) som enkelt och tydligt presenterar de olika scrum-teamen och deras medlemmar.

  Gruppvy av organisationsschema efter scrum-team (Klicka på bilden för att ändra)

  Så här importerar du ditt organisationsschema

  Vill du spara ännu mer tid? När du registrerar dig för Lucidchart kan du automatiskt generera organisationsscheman från data i en CSV-fil. Mer information finns i videon nedan.

  Hur man lägger till ett organisationsschema i Google Dokument

  Efter att ha skapat ett organisationsschema, hur kan man se till att medarbetarna använder det? Om företaget använder G Suite kan organisationsschemat läggas till i Google Dokument för enkel åtkomst. Med vårt tillägg Lucidchart för Google Dokument går det till och med att på bara ett klick uppdatera diagram som har infogats. Läs vårt blogginlägg för mer information, eller ladda ner tillägget nu.

  Vi hoppas att dessa organisationsscheman hjälper dig att öka effektiviteten och samordningen, oavsett hur stor eller liten din grupp är. 

  Oavsett om du utgår från en av mallarna ovan eller börjar från början kan du se vår avancerade funktionalitet för organisationsscheman i Lucidchart.

  Läs mer

  Lucidchart

  Lucidchart är ett intelligent, molnbaserat program för att skapa diagram, och utgör en central del av Lucid Softwares visuella samarbetssvit. Den intuitiva, molnbaserade lösningen gör det möjligt för team att samarbeta i realtid för att skapa flödesscheman, prototyper, UML-diagram, kartor över kundresor och mycket mer. Lucidchart driver team framåt för att bygga framtiden snabbare. Lucid betjänar med stolthet toppföretag runt om i världen, inklusive kunder som Google, GE och NBC Universal, och 99 % av Fortune 500. Lucid samarbetar med branschledare som Google, Atlassian och Microsoft. Sedan Lucid grundades har företaget fått många utmärkelser för sina produkter, sin verksamhet och sin arbetsplatskultur. Mer information finns på lucidchart.com.

  Börja diagram med Lucidchart idag - prova gratis!

  Registrera dig gratis

  eller fortsätt med

  Registrera dig med GoogleLogga inRegistrera dig med MicrosoftLogga inRegistrera dig med SlackLogga in

  Komma igång

  • Priser
  • Individ
  • Team
  • Större företag
  • Kontakta säljare
  SekretessRättslig

  © 2024 Lucid Software Inc.