PINGDOM_CANARY_STRING
UML-sjablonen

Sjablonen en voorbeelden van UML-diagrammen

Leestijd: ongeveer 4 min

Geplaatst door: Lucid Content Team

In al onze gesprekken met softwareontwikkelaars ontdekten we een rode draad: niemand maakt graag documentatie. UML-diagrammen kunnen ontzettend handig zijn om nieuwe medewerkers in te werken of om broncode te raadplegen tijdens de implementatie. Maar ze raken snel verouderd en het kost uren om ze te maken. Tenzij je een UML-diagramtool zoals Lucidchart gebruikt.

We hebben sjablonen gemaakt voor drie soorten structurele UML-diagrammen (klasse-, componenten- en objectdiagrammen) en drie soorten UML-gedragsdiagrammen (activiteiten-, sequence- en usecasediagrammen). Kies een sjabloon om je systemen sneller dan ooit te documenteren.

Wil je een korte introductie voordat je aan de slag gaat?
Lees meer over 13 soorten UML-diagrammen.

Meer informatie

Sjablonen voor klassediagrammen
Sjablonen voor componentendiagrammen
Sjablonen voor objectdiagrammen
Sjablonen voor activiteitendiagrammen
Sjablonen voor sequencediagrammen
Sjablonen voor usecasediagrammen

Sjablonen voor klassediagrammen

Het klassediagram is een van de meest gebruikte UML-diagrammen, zoals uitgebreid wordt uitgelegd in onze gids over klassediagrammen. Softwareontwikkelaars en zakelijke professionals gebruiken vaak klassediagrammen om de structuur van bepaalde systemen te beschrijven, omdat die de diverse klassen, attributen, bewerkingen en relaties tussen objecten duidelijk weergeven.

In onze voorbeelden hieronder zie je dat in de eerste rij van elke klassevorm de naam vermeld wordt, in de tweede rij elk attribuut van de klasse op een aparte regel staat en de derde rij elke bewerking op een aparte regel weergeeft. Vervolgens worden aanvullende UML-symbolen gebruikt om de verschillende interacties en objecten binnen het proces te modelleren.

voorbeeld klassediagram online winkelen
UML-klassediagram voor online shoppen (klik op de afbeelding om online aan te passen)
sjabloon voor UML-klassediagram voor domeinmodellen
UML-klassediagram voor domeinmodellen (klik op de afbeelding om online aan te passen)
sjabloon voor UML-klassediagram voor bibliotheekbeheersystemen
UML-klassediagram voor bibliotheekbeheersystemen (klik op de afbeelding om online aan te passen)

Sjablonen voor componentendiagrammen

Componentendiagrammen in UML lijken erg op klassediagrammen. Zowel componenten- als klassediagrammen tonen de structurele relatie van softwaresystemen en hun elementen, maar componentendiagrammen vereenvoudigen doorgaans de interacties binnen complexere systemen. De componenten waaruit dit type diagram bestaat, zijn modulaire onderdelen van het systeem die inherent vervangbaar zijn. Diagrammen zijn op deze manier gestructureerd zodat de componenten indien nodig gemakkelijk kunnen worden vervangen.

Onderstaande voorbeelden van componentendiagrammen tonen de structurele relaties tussen componenten in een webwinkelsysteem, een bibliotheekbeheersysteem en een geldautomaatsysteem. De verbonden cirkels, of 'lolly'-symbolen, vertegenwoordigen realisatierelaties binnen de systemen. Bekijk onze voorbeelden hieronder en duik in onze gids over componentendiagrammen voor meer informatie over componentendiagrammen.

voorbeeld componentendiagram online shoppen
UML-componentendiagram voor online shoppen (klik op de afbeelding om online aan te passen)
sjabloon voor UML-componentendiagram voor bibliotheekbeheersystemen
UML-componentendiagram voor bibliotheekbeheersysteem (klik op de afbeelding om online aan te passen)
Sjabloon voor UML-componentendiagram voor geldautomaat
UML-componentendiagram voor geldautomaat (klik op de afbeelding om online aan te passen)

Sjablonen voor objectdiagrammen

Een objectdiagram in UML lijkt op een klassediagram omdat het gericht is op de attributen van een klassediagram en hoe deze objecten met elkaar in verband staan. In onderstaand voorbeeld van een sjabloon voor een geldautomaat tonen de klassetitels het soort kaart, het type rekening of de handeling van de klant. Alle klasseattributen zijn uniek. In dit geval heeft de kaart een specifiek nummer en pincode, hebben de rekeningen en machines hun eigen specifieke nummers en bedragen, en hebben acties specifieke transactienummers.

Zie onze gids over objectdiagrammen voor meer informatie. Onze andere voorbeelden van objectdiagrammen laten zien dat deze UML-diagrammen niet beperkt zijn tot banksystemen. Probeer er eens een uit.

Sjabloon voor objectdiagram voor geldautomaat
UML-objectdiagram voor geldautomaat (klik op de afbeelding om online aan te passen)
voorbeeld UML-objectdiagram voor relaties
UML-objectdiagram voor relaties (klik op de afbeelding om online aan te passen)
Voorbeeld UML-objectdiagram voor inloggen
UML-objectdiagram voor inloggen (klik op de afbeelding om online aan te passen)

Sjablonen voor activiteitendiagrammen

Activiteitendiagrammen in UML vormen een belangrijke subset van gedragsdiagrammen. Ze geven de functionaliteiten van de verschillende activiteiten en stromen in bedrijfsprocessen en softwaresystemen weer. Met UML-specifieke symbolen breng je het startpunt, het eindpunt en alle samenvoegingen en interacties tussen je processtroom in kaart brengen. Zie onze gids over activiteitendiagrammen voor meer informatie.

sjabloon voor UML-activiteitendiagram voor online shoppen
UML-activiteitendiagram voor online shoppen (klik op de afbeelding om online aan te passen)
sjabloon voor UML-activiteitendiagram voor bibliotheekbeheersystemen
UML-activiteitendiagram voor bibliotheekbeheersysteem (klik op de afbeelding om online aan te passen)
sjabloon voor UML-activiteitendiagram voor geldautomaat
UML-activiteitendiagram voor geldautomaat (klik op de afbeelding om online aan te passen)

Sjablonen voor UML-sequencediagrammen

Veel projectmanagers en ontwikkelaars gebruiken sequencediagrammen in UML om een beter idee te krijgen van de manier waarop taken binnen een project functioneren, elkaar overlappen en tussen objecten of componenten bewegen. Maak sequencediagrammen om interacties tussen objecten en de volgorde waarin die interacties plaatsvinden weer te geven.

Meer informatie vind je in onze volledige gids over sequencediagrammen. Onderstaande voorbeelden hebben betrekking op UML-sequencediagrammen, maar Lucidchart biedt ook de vormen en functies die je nodig hebt om sequencediagrammen op basis van code te modelleren.

(PS: Je kunt nog meer tijd besparen als je UML-sequencediagrammen genereert op basis van tekstopmaak in Lucidchart. Meer informatie over deze functie.)

sjabloon voor UML-sequencediagram voor online shoppen
UML-sequencediagram voor online shoppen (klik op de afbeelding om online aan te passen)
sjabloon voor UML-sequencediagram voor bibliotheekbeheersystemen
UML-sequencediagram voor bibliotheekbeheersysteem (klik op de afbeelding om online aan te passen)
Sjabloon voor UML-sequencediagram voor geldautomaat
UML-sequencediagram voor geldautomaat (klik op de afbeelding om online aan te passen)

Sjablonen voor usecasediagrammen

Met een UML-usecasediagram maak je een globaal overzicht van de relatie tussen usecases, de betreffende actoren en de uitgevoerde systemen. Zie onze gids over usecasediagrammen voor meer informatie over de voordelen van usecasediagrammen en de bijbehorende vormen.

Zoals je in onderstaande voorbeelden kunt zien, worden usecases weergegeven met ovale vormen. De lijnen laten vervolgens zien op welk punt een actor deelneemt en communiceert met zijn of haar overeenkomstige usecase. Je kunt zien waar elke actor binnen het hele proces betrokken of uitgesloten is. Zo moet een vrachtwagenchauffeur in een van de voorbeelden informatie over de locatie hebben, maar hoeft hij of zij niet betrokken te worden bij andere onderdelen van het proces binnen een succesvol inventarissysteem.

Sjabloon voor UML-usecasediagram inventaris
UML-usecasediagram voor inventaris (klik op de afbeelding om online aan te passen)
voorbeeld usecasediagram online shoppen
UML-usecasediagram voor online shoppen (klik op de afbeelding om online aan te passen)
UML-sjabloon voor usecasediagram vliegtickets reserveren
UML-usecasediagram voor reserveren vliegtickets (klik op de afbeelding om online aan te passen)

UML-diagrammen lijken misschien ingewikkeld, maar het maken ervan hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Klik op een van bovenstaande sjablonen om aan de slag te gaan.

Maak UML-diagrammen om door de broncode te navigeren en nieuwe functies te plannen: met onze UML-diagramtool doe je het gemakkelijk samen.

Meer informatie

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

Gratis registreren

Nu populair

what does HR do

Wat doet HR eigenlijk? 11 kernactiviteiten

Over Lucidchart

Lucidchart is de intelligente diagramtoepassing waarmee teams complexe dingen helder kunnen maken, hun inzichten kunnen afstemmen en sneller aan de toekomst kunnen bouwen. Met deze intuïtieve, cloudgebaseerde oplossing kan iedereen visueel werken en in realtime samenwerken bij het bouwen van stroomdiagrammen, mockups, UML-diagrammen en meer.

Lucidchart is het meest populaire online alternatief voor Visio en wordt in meer dan 180 landen gebruikt door miljoenen gebruikers, van verkoopmanagers die doelorganisaties in kaart brengen tot IT-managers die hun netwerkinfrastructuur visueel willen presenteren.

Gerelateerde berichten:

Maak sneller diagrammen met de automatiseringsfuncties van Lucidchart

automatisch diagrammen maken

How Lucidites Use Lucidchart: Diagrams for Engineering

engineering diagrams

Aan de slag

  • Prijzen
  • Individueel
  • Team
  • Bedrijf
  • Contact met sales
Nederlands
PrivacyJuridisch
Downloaden op Apple App StoreDownloaden op Google Play Store
© 2022 Lucid Software Inc.